• La resta de bancs forma part del grup d'Altres Entitats d'Importància Sistèmica (OEIS)
cbjcsantander

El Banc d'Espanya ha designat a Santander com a Entitat d'Importància Sistémica Mundial (EISM) el 2017. L'organisme acaba de manar la classificació dels bancs espanyols i la seva catalogació com EISM o Altres Entitats d'Importància Sistémica (OEIS).

  • 4,85€
  • 2,16%

Banco Santander ha estat classificat dins de la primera subcategoria, en la qual ja es trobava des de l'1 de gener de 2016, per haver obtingut una puntuació de 208 en l'indicador que s'utilitza per classificar a les EISM. Per això, el Banc Santander estarà subjecte a un requeriment addicional de capital de nivell 1 ordinari, el denominat matalàs de capital d'EISM, equivalent a l'1 % de la seva exposició total al risc en base consolidada. No obstant això, el matalàs aplicable en 2017 serà del 0,5%, segons la Disposició Transitòria Desena de la Llei 10/2014, que estableix un període d'implantació gradual, pel qual únicament serà exigible en aquest any el 50% del total el requeriment complet del qual només serà efectiu en 2019.

BBVA deixarà de ser identificat com EISM a partir de l'1 de gener de 2017

La designació d'EISM és objecte d'una revisió anual. De mantenir la seva condició d'EISM el 2018, i la seva classificació dins de la primera subcategoria, Banco Santander estaria subjecte al compliment d'un matalàs d'EISM de 0,75% en aquest any.

D'altra banda, el BBVA deixarà de ser identificat com EISM a partir de l'1 de gener de 2017, per mantenir una puntuació inferior al nivell de 130 punts establerts per la identificació com EISM.

ALTRES ENTITATS D'IMPORTÀNCIA SISTÉMICA (OEIS)

Han estat, igualment, designades com OEIS per 2017 aquelles entitats espanyoles que han superat el llindar de 350 punts, calculats seguint les Directrius de l'Autoritat Bancària Europea sobre la identificació d'OEIS (EBA/GL/2014/10) recollides en la Norma 14 i en l'Annex 1 de la Circular 2/2016 del Banco de España.

Com en el cas de les EISM, la designació d'OEIS es realitza anualment. De mantenir les entitats actualment designades la seva condició d'OEIS el 2018, i mantenir igualment les seves actuals subcategories, estarien subjectes als següents matalassos OEIS el 2018: Banc Santander, 0,75 %; BBVA, 0,5625%; Caixabank, Bankia, Sabadell i Popular, 0,1875% cadascun d'ells.

ES CONFIRMA EL QUE ES VA ANUNCIAR FA UN ANY

El Consell d'Estabilitat Financera (FBS per les seves sigles en anglès) va anunciar l'exclusió de BBVA de la llista de bancs sistèmics fa un any. Es considera banc sistèmico a les entitats de gran grandària i de gran importància al mercat per la seva interconnexió amb altres entitats i agents financers. Si aquests bancs arriben a tenir problemes generarien un fort impacte negatiu sobre el sistema financer internacional. Per aquesta raó, aquestes entitats han de fer front a exigències addicionals i a una supervisió més estricta.

Fa un any la llista de bancs sistèmics va canviar amb la sortida de BBVA i l'entrada en el seu lloc de Xina Construction Bank. Aquest va ser l'únic canvi que va fer el FSB pel que fa a la composició de la llista d'aquests grans bancs, que té 30 integrants.

contador