ep archivo   aviones de easyjet 20230803121608
EASYJET - Archivo

L'aerolínia britànica easyJet ha anunciat que ha arribat a un acord amb Airbus per ampliar la flota en 257 avions. Així mateix, la companyia ha anunciat que estima que el benefici anual abans d'impostos se situï entre els 440 i 460 milions de lliures, amb uns ingressos per seient (RPS, per les sigles en anglès) un 15% més grans i un creixement de passatgers del 8%, i una represa del dividend.

  • 5,19£
  • -0,88%

En una actualització de negoci, l'aerolínia de baix cost ha destacat que espera que el quart trimestre es tanqui amb uns guanys rècord d'entre 650 i 670 milions de lliures, xifra que representarà un 8% de creixement interanual i un creixement RPS del 9%, molt semblant a les seves previsions. De la mateixa manera, easyJet ha assenyalat que el seu negoci easyJet Holidays ha aportat uns 120 milions de lliures en vendes aquest any.

Segons ha explicat la companyia, la demanda de la xarxa d'aeroports principals d'easyJet s'ha mantingut “forta, oferint uns resultats financers rècord” per al grup. "De cara a l'exercici 2024, l'impuls de les reserves continua i esperem que la capacitat del primer trimestre creixi al voltant d'un 15%", asseguren. Així mateix, la companyia destaca que la rendibilitat dels bitllets és "superior" a la de l'any anterior i els factors d'ocupació es mantenen en línia.

"El nostre continu enfocament en els costos, juntament amb les millores en productivitat i utilització, s'espera que donin com a resultat que el cost per seient de l'aerolínia, excloent-ne el combustible, es redueixi lleugerament d'un any a un altre al trimestre de desembre", afegeixen.

De la mateixa manera, la companyia ha detallat que la compra d'aeronaus proposada es divideix en 157 avions ja encarregats i que es rebran entre els anys fiscals 2029 i 2034, així com els drets d'adquisició d'un altre centenar que han de ser ratificats pels accionistes. Segons easyJet, això permetrà a la companyia completar el seu programa de substitució de la flota d'avions A319 i substituir aproximadament la meitat dels avions A320ceo, "a més de posar les bases per a un creixement disciplinat".

"El Consell creu que la compra proposada i la conversió (de la flota) redunden en interès dels accionistes d'easyJet, contribuiran a la rendibilitat positiva del negoci i són una part essencial de la consecució dels nostres objectius estratègics", subratllen, alhora que destaquen que "reduirà el consum de combustible, les emissions de CO2 i els costos operatius per seient".

L'aerolínia britànica també ha indicat que el seu nou objectiu a mitjà termini és assolir un benefici abans d'impost de 1.000 milions de lliures i uns guanys per seient d'entre 7 i 10 lliures. Per això, expliquen, caldrà reduir les pèrdues hivernals, el creixement d'easyJet Holidays per generar més de 250 milions de lliures de guanys i l'estalvi de costos que podria propiciar la nova flota d'avions.

D'altra banda, la companyia ha anunciat que té la intenció de pagar un dividend del 10% del benefici global després d'impostos de l'exercici fiscal 2023. Aquest repartiment es farà a principis del 2024 i la previsió és que augmenti el 20% dels beneficis principals després d'impostos a l'exercici fiscal del 2024, pagador a principis del 2025. El Consell també s'ha compromès a "mantenir una rendibilitat regular per als accionistes, el nivell dels quals s'avaluarà durant els propers anys".

VALORACIONS

Sigui com sigui, la veritat és que aquesta actualització no sembla haver convençut el mercat. Les accions d'easyJet cauen al voltant d'un 4% al mercat, reduint així el repunt anual a menys del 30%.

Tot i això, Richard Hunter, director de mercats d'Interactive Investor, destaca que aquests anuncis evidencien que l'aerolínia es troba "en un bon moment", malgrat els "núvols" que representa el conflicte entre Israel i Palestina per a les aerolínies o l'incendi a l'aeroport de Luton, un dels més importants de la xarxa.

"Al llarg de l'any, easyJet s'ha enfrontat als vents en contra addicionals de la pujada dels preus del combustible, un dòlar més fort, la inflació que es manifesta a través de l'augment de les taxes d'assistència a terra i els costos dels treballadors i la incertesa que envolta el destí immediat del consumidor atès el context econòmic del Regne Unit. Tot i això, easyJet s'ha elevat per sobre d'aquestes nuvolades", subratlla.

Les perspectives optimistes de la companyia i la intenció de mantenir sota control els costos també han agradat a aquest expert, que creu que la companyia ha "traçat una línia a la sorra" per passar a la següent fase del seu desenvolupament.

"EasyJet es troba clarament en una sòlida trajectòria de vol, tot i que la recuperació de la cotització encara té molt de camí per recórrer. Tot i una pujada del 48% l'últim any, enfront del 7,6% de l'índex FTSE250, les accions han baixat un 35% durant els dos darrers anys i un 56% durant els cinc darrers, però aquesta última actualització hauria de ser molt prometedora pel que fa a les perspectives a llarg termini, i el fet que el consens del mercat hagi pujat recentment a una compra prudent és prova d'un suport creixent per part dels inversors", conclou.

Noticias relacionadas

contador