jamie dimon jp morgan ok
Bolsaman?a/JP Morgan

Jamie Dimon, president i conseller delegat de JP Morgan, creu que el repte més important que enfronta el banc nord-americà és l'impacte de la intel·ligència artificial (IA), fins i tot davant dels riscos geopolítics, les adquisicions recents i els assumptes reguladors. Així mateix, preveu que els tipus d'interès poden assolir el 8% "o fins i tot més".

"Si bé no coneixem l'efecte total o la velocitat precisa a què la IA canviarà el nostre negoci, o com afectarà la societat en general, estem completament convençuts que les conseqüències seran extraordinàries i possiblement tan transformadores com algunes de les principals invencions tecnològiques dels últims centenars d'anys: pensi a la impremta, la màquina de vapor, l'electricitat, la informàtica i Internet, entre d'altres", ha escrit a la carta anual als accionistes.

Amb el temps, Dimon anticipa que l'ús de la IA té el potencial d'augmentar pràcticament tots els llocs de treball i d'afectar la composició de la força laboral. "Pot reduir certes categories de treball o rols, però també en pot crear d'altres. Com ho hem fet en el passat, tornarem a capacitar i redistribuir agressivament el nostre talent per assegurar-nos que estem cuidant els nostres empleats si es veuen afectats per aquesta tendència", ha indicat.

En aquest sentit, i reconeixent la importància de la IA per al negoci, ha anunciat la creació d'un nou lloc anomenat Director de Dades i Anàlisi que formarà part del Comitè Operatiu.

"Elevar aquest nou rol al nivell del Comitè Operatiu, reportant directament Daniel Pinto ia mi, reflecteix com de crítica serà aquesta funció en el futur i com seriosament esperem que la IA influeixi en el nostre negoci. Això integrarà les dades i l'analítica a la nostra presa de decisions a tots els nivells de l'empresa", ha explicat.

Per a Dimon, l'enfocament principal no està només en els aspectes tècnics de la IA, sinó també com tota l'administració pot i ha d'usar-la. "Cadascuna de les nostres línies de negoci té les seves corresponents funcions de dades i anàlisis perquè puguem compartir les millors pràctiques, desenvolupar solucions reutilitzables que resolguin múltiples problemes empresarials i aprendre i millorar contínuament a mesura que es desenvolupa el futur de la IA", ha agregat.

Amb tot, ha advertit que la IA comporta riscos que s'han de gesionar rigorosament. "Comptem amb un marc de control i risc sòlid i ben establert que ens ajuda a avançar-nos de manera proactiva als riscos relacionats amb la IA, especialment a mesura que evoluciona el panorama normatiu".

Dimon també que l'ús del núvol tecnològic serà essencial per maximitzar les capacitats del banc gràcies al fet que permet accelerar la velocitat de lliurament de nous serveis; reduir simultàniament el cost de la potència de còmput i permetre, quan cal, una quantitat extraordinària de capacitat de còmput, anomenada computació en ràfega; proporcionar aquesta capacitat de còmput a totes les nostres dades; i capacitat per adoptar noves tecnologies de forma constant i ràpida perquè contínuament s'hi afegeixen serveis al núvol actualitzats.

NAVEGANT EN UN MÓN "POTENCIALMENT PERILLÓS"

Pel que fa a la situació política, a la seva carta Dimon ha fet referència que el món pot estar entrant en una de les èpoques geopolítiques més traïdores des de la Segona Guerra Mundial.

"És possible que no s'entenguin completament fins que s'hagin desenvolupat totalment durant diversos anys. En qualsevol cas, JPMorgan Chase ha d'estar preparat per als diversos impactes i resultats potencials a la nostra empresa i la nostra gent", ha alertat.

A més, s'ha mostrat preocupat per les pressions inflacionistes persistents. "A l'actualitat, molts indicadors econòmics clau continuen sent bons i possiblement millorant, fins i tot la inflació. Però quan es mira cap al futur, cal considerar les condicions que afectaran el futur. Per exemple, sembla que hi ha un gran nombre de pressions inflacionàries persistents, que probablement continuïn".

Pel que fa als valors de les accions, creu que, segons la majoria dels mesuraments, es troben a l'extrem superior del rang de valoració, i els diferencials de crèdit son extremadament ajustats. "Aquests mercats semblen valorar entre un 70% i un 80% de possibilitats d'un aterratge suau: un creixement modest juntament amb una disminució de la inflació i los tipos d'interès. Crec que les probabilitats són molt més baixes que això".

Mentrestant, Dimon comenta que sembla que hi ha un enfocament enorme, massa, en les dades d'inflació mensual i els modestos canvis en los tipos d'interès. "Però la sort pot estar tirada: los tipos d'interès que miren cap a un any o dos poden estar predeterminades per tots els factors que he esmentat anteriorment. Petits canvis en los tipos d'interès avui poden tenir menys impacte en la inflació en el futur que molta gent creu".

Per tant, "estem preparats per a una gamma molt àmplia de tipus d'interès, del 2% al 8% o fins i tot més, amb resultats econòmics igualment variats, des d'un fort creixement econòmic amb una inflació moderada (en aquest cas, uns tipus de interès més alts serien el resultat d'una major demanda de capital) fins a una recessió amb inflació, és a dir, estanflació”.

Des del punt de vista econòmic, ha emfatitzat que el pitjor escenari seria l'estanflació, que no només estaria acompanyada de tipus d'interès més alts, sinó també de pèrdues creditícies més grans, menors volums de negoci i mercats més difícils.

La crisi de la minibanca del 2023 ha acabat per a Dimon, però posa en relleu que cal anar amb compte amb la pujada de tipus i la recessió, no només per als bancs, sinó per a tota l'economia.

Per això, en un món cada cop més complex, hi ha una interrelació vital entre la política econòmica nacional i exterior, en particular al voltant del comerç, la inversió, la seguretat nacional i altres qüestions. I, per descomptat, si bé els votants i el lideratge dels Estats Units estableixen la política exterior dels Estats Units, ser una part constructiva de la conversa global s'ha tornat més important que mai.

"L'estratègia, per la seva naturalesa, ha de ser integral. (...) Una estratègia integral implica quatre pilars importants, i hem de tenir èxit en cadascun: mantenir el lideratge nord-americà (incloent-hi el militar), aconseguir l'èxit econòmic a llarg termini amb els nostres aliats: enfortir la nostra nació a nivell nacional i aprofundir l'enfocament i la determinació per abordar els nostres desafiaments més urgents", ha conclòs Dimon.

contador