ep un avion de iberia en una de las pistas del aeropuerto de adolfo suarez
Gustavo Valiente - Europa Press

Que un dels sectors que té un llarg recorregut per fer en la recuperació és el dels viatges, sembla un extrem en què tots coincideixen. La retirada de les restriccions a molts països durant el 2021 ha estat seguida de la tornada a les limitacions per les noves variants del coronavirus, provocant seriosos retrocessos en els valors associats al sector.

  • 175,80€
  • 0,74%
  • 28,92€
  • 0,28%

IAG

  • 2,06€
  • 0,15%

Només cal veure el comportament del conjunt del mercat davant l'aparició d'òmicron el 29 de novembre passat, i les diferents sacsejades que s'ha emportat la renda variable conforme s'anaven coneixent les restriccions imposades a Europa.

Els nous positius no deixen de créixer, deixant xifres rècord a diversos països occidentals, com Espanya o els Estats Units, mentre que s'estudia la manera de contenir la pandèmia. Tot i això, són molts els que creuen que òmicron no suposarà un gran obstacle en la recuperació econòmica a causa de la menor mortalitat.

En aquest context, els valors associats als viatges són els més perjudicats, malgrat que els darrers moviments a Wall Street han dit el contrari. I és que "l'optimisme sobre el creixement econòmic mundial i la recuperació de l'impuls dels guanys des de mitjans de desembre va continuar creixent el primer dia de l'any nou”, segons Jim Paulsen, estrateg en cap d'inversions de Leuthold Group. De fet, algunes de les accions de les aerolínies van cotitzar en verd aquest dilluns malgrat les males notícies.

De tornada a Europa, al llarg de l'any passat, molts analistes es van llançar a confiar en les aerolínies de baix cost de cara a una reobertura imminent. És el cas d'HSBC. "A la llum de les perspectives de viatges, hem introduït modestes millores de les previsions de càrrega i rendiment de les tres aerolínies europees de baix cost, augmentant el factor de càrrega i els rendiments en un punt per al proper any", deien els seus analistes al juny.

A la mateixa línia anaven els de Goldman Sachs. "Anticipem que aquest tipus d'aerolínies (baix cost) seran més rendibles postpandèmia que el 2019, reflectint així una ràpida recuperació dels seus volums i una reducció de costos", argumentaven en un informe.

Ara, des de Citigroup sostenen que existeixen "múltiples catalitzadors" que faran que les aerolínies de llarg recorregut superin les de curt recorregut o de baix cost, gràcies a l'impuls de la càrrega, la recuperació dels viatges corporatius i transatlàntics i la reobertura dels viatges a Àsia-Pacífic.

Davant d'aquesta situació, els seus analistes han pujat dos esglaons la qualificació de Lufthansa a comprar i la d'Air France-KLM a neutral, mentre que baixen la de Wizz Air a vendre. Així mateix, reiteren la qualificació de vendre per a EasyJet i comprar IAG, Ryanair i Turkish Airlines. IAG està pujant amb força aquest dimarts a la borsa (+6%).

Tot això, mentre el sector dels aeroports d'Europa Occidental també es recupera. Els analistes de l'entitat sostenen que la valoració "ja no és cara després de les vendes recents". "La reactivació gradual dels viatges internacionals, la recuperació del trànsit de negocis abans del previst i el progrés de la vacunació haurien de continuar donant suport al sector", argumenten.

Tot i els riscos que suposen les noves variants de la Covid-19, les revisions normatives en curs i l'elevada pressió inflacionista, a més de l'augment dels tipus d'interès, les valoracions de Citi per al sector dels aeroports són “sòlides”. "Veiem un risc alcista per la recuperació del trànsit dels països asiàtics abans del previst", reiteren.

És per això que pugen la qualificació de Fraport a comprar i la d'ADP a neutral, mentre que mantenen la de vendre per a Flughafen Zurich i Ferrovial, i la de neutral per a Aena.

Noticias relacionadas

contador