ep gonzalo gortazar 20190403141524
CAIXABANK - Archivo

CaixaBank preveu un enfonsament del 7,2% del PIB espanyol per a 2020 i creu que hi haurà una recuperació del 6,9% al llarg de 2021. El conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, ha estimat que s'observarà una progressiva recuperació de l'economia durant el segon semestre del present exercici, encara que ha reconegut que "continuarem per sota del nivell d'activitat de l'any passat".

  • 4,93€
  • 1,03%

Durant la presentació de resultats del primer trimestre, ha remarcat que "començarem a pujar gradualment", en funció dels calendaris de la desescalada. "No passarem de 0 a 100 de cop, ja que haurem de conviure amb el virus", ha insistit.

L'entitat ha llançat aquestes previsions després de conèixer-se que l'economia espanyola va retrocedir un 5,2% al primer trimestre per la crisi del coronavirus. Es tracta del seu major enfonsament trimestral registrat de la sèrie històrica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que arrenca al 1970. Fins ara, la major caiguda trimestral del PIB era la del primer trimestre de 2009 (-2,6%).

Malgrat les catastròfiques previsions per a enguany, Gortázar ha descartat que es pugui tornar a produir una nova crisi del deute sobirà, com la que es va viure al 2008, encara que es puguin produir episodis de gran volatilitat. "Hi haurà incertesa i inestabilitat, però hem après molt del que va passar fa uns anys", ha explicat.

Per impulsar la recuperació, ha considerat que l'acord de reconstrucció d'Europa "serà molt importants". En opinió del conseller delegat, el Banc Central Europeu (BCE) ja ha fet la seva part amb un programa "extraordinari" que mostra la seva decisió de "mantenir l'efectivitat de la política monetària".

EL SEU BENEFICI CAU UN 83% FINS A MARÇ

CaixaBank ha presentat els seus resultats del primer trimestre, durant el qual va obtenir un benefici atribuït de 90 milions d'euros, un 83,2% menys respecte al mateix període de l'exercici anterior. Aquesta caiguda es deu a l'esforç de cobertura de riscos, que inclou una provisió extraordinària de 400 milions "en un exercici de prudència per l'afectació que podria tenir la COVID-19 en els resultats futurs de l'entitat".

Si no hagués realitzat aquesta provisió, el benefici del banc hauria caigut un 31,7%, fins als 364 milions. Gortazar ha avançat que "la pujada de previsions no acaba aquí, ni per a nosaltres ni per a ningú del sector a tot el món", encara que no preveu entrar en pèrdues al llarg de l'exercici.

Noticias relacionadas

contador