ep archivo   arcelor recurso fabrica acero
www.arcelor.com - Archivo

Fortes caigudes borsàries per a les companyies siderúrgiques ArcelorMittal, Acerinox i Aperam. Els preus de l'acer laminat en calent a Europa han augmentat un 40% des que Rússia va envair Ucraïna. Això, unit a les pujades constants del preu de l'energia i a l'increment d'un 40% dels costos d'enviament, que afecta les exportacions, han posat en una situació difícil la indústria metal·lúrgica espanyola i totes les indústries que usen els metalls per transformar-los.

  • 10,14€
  • 1,10%
  • 27,12€
  • -2,81%
  • 23,54€
  • -0,51%

Pierre Lemarquier, director d'Operacions de Pouey International, explica que “la paralització parcial de la indústria siderúrgica i metal·lúrgica espanyola té uns efectes devastadors a la resta de sectors que depenen dels metalls per comercialitzar els seus productes”.

Sectors com l'automoció, l'energia, la construcció, els transports, els electrodomèstics o l'agroindústria són molt dependents de l'acer perquè és un component essencial en la fabricació dels seus productes.

Segons un estudi de Pouey International sobre la base d'un univers de 310.000 empreses europees que treballen o depenen del metall (indústries extractives, manufactureres, comerç), és el sud d'Europa (Espanya i Itàlia) la regió que es podria veure més afectada per la crisi, a causa de les característiques de les seves empreses, més petites i més exposades a les fortes pujades de preus.

Així, la mitjana d'ingressos de les empreses espanyoles del metall és actualment de 4 milions d'euros enfront dels 37,1 milions d'euros de les companyies alemanyes o 23,1 milions d'euros de les franceses. Només les empreses metal·lúrgiques italianes facturen menys que les espanyoles, amb una mitjana d'1,9 milions d'euros. Això sí, tenint en compte que són molt més nombroses a Itàlia que a qualsevol país europeu.

D'altra banda, els guanys (beneficis nets) de les empreses metal·lúrgiques espanyoles són els més baixos, amb una mitjana de 111.000 euros enfront dels 151.000 euros d'Itàlia, 285.000 euros de França o els 2,2 milions d'euros de les companyies alemanyes.

Una altra dada rellevant d'aquest estudi de Pouey és que les empreses metal·lúrgiques espanyoles han d'esperar una mitjana de 102 dies per rebre els pagaments dels seus clients, en línia amb la mitjana europea de 103 dies, i millor que a Itàlia on el retard als pagaments arriba als 132 dies, però inferior a França, on només esperen 78 dies. Pel que fa al pagament d'aquestes empreses als seus proveïdors, Itàlia continua sent la pitjor parada, ja que el termini mitjà se situa als 88 dies, enfront dels 53 dies d'Espanya i 49 de França, i la mitjana s'estableix en 66 dies.

Segons dades d'IHS Markit, l'activitat del sector manufacturer espanyol està estancada pels efectes de la guerra d'Ucraïna amb un índex PMI de 53,3 punts, proper a les xifres que indiquen la contracció.

Noticias relacionadas

contador