• "Google va abusar del seu domini del mercat com a motor de cerca", assegura la comissària Margrethe Vestager, responsable de la política de competència
cbgoogle33

El gegant d'Internet ha rebut un dur cop a Europa. La Comissió Europea li ha imposat una sanció històrica de 2.420 milions d'euros en concepte d'abús de posició dominant en el mercat en ser el principal motor de cerca i atorgar un avantatge il·legal al propi servei de compres comparatives.

  • 154,09$
  • -1,23%

La Comissió Europea considera que Google ha violat les normes antimonopoli de la Unió Europa. El gegant d'Internet haurà de posar per fi a la conducta en un termini inferior de 90 dies o haurà de fer front a noves multes de fins a un 5% de la facturació mitjana diària mundial d’Alphabet, l'empresa matriu de Google.

Google va denegar a altres companyies l'oportunitat de competir en igualtat i innovar

"Google ha ideat molts productes i serveis innovadors que han marcat una diferència a les nostres vides", reconeix la comissària Margrethe Vestager, responsable de la política de competència.

"Google va abusar del seu domini del mercat com a motor de cerca en promoure el seu propi servei de compres comparatives en els seus resultats de recerca i rebaixar els dels seus competidors", explica Vestager. "El que Google ha fet és il·legal sota les normes antimonopoli de la UE", explica la Comissió al seu comunicat.

"Va denegar a altres companyies l'oportunitat de competir en igualtat i innovar. I el que és més important, va negar als consumidors europeus una veritable elecció de serveis i els beneficis de la innovació", conclou la comissària.

La xifra duplica la multa de 1.060 milions d'euros que Brussel·les va imposar el 2009 a la companyia nord-americana Intel, llavors la més gran de la història de la Unió Europea, també per abús de posició dominant en tractar d'expulsar els seus rivals del mercat de microprocessadors.

La Comissió va enviar un primer plec de càrrecs a Google a l'abril de 2015 en el qual va denunciar que l'empresa reserva sistemàticament un tracte favorable al seu comparador de preus a les pàgines de resultats de recerques generals.

LES 5 PROVES REUNIDES PER LA COMISSIÓ

Per arribar a la decisió que ha anunciat aquesta jornada, la Comissió ha reunit i analitzat intensament una àmplia gamma de proves que explica al seu comunicat, entre elles en destaquen cinc:

1. Documents contemporanis tant de Google com d'altres actors del mercat.

2. 5,2 Terabytes de resultats de cerca reals de Google (al voltant d’1,7 milions de consultes de cerca).

3. Experiments i enquestes que analitzen el particular impacte de la visibilitat en els resultats de recerca sobre el comportament dels consumidors i les taxes de clics.

4. Dades financeres i de trànsit que assenyalen la importància comercial de la visibilitat en els resultats de cerca de Google i l'impacte de la degradació.

5. Una àmplia investigació de mercat de clients i competidors en els mercats afectats (la Comissió va dirigir qüestionaris a diversos centenars d'empreses).

EL CÀLCUL DE LA MULTA

La multa ascendeix exactament a 2424495000 euros. Per arribar fins aquesta xifra, la Comissió ha tingut en compte la durada i la gravetat de la infracció comesa per Google. D'acord amb les directrius comunitàries fixades el 2006 sobre multes de la Comissió, la sanció s'ha calculat sobre la base del valor dels ingressos de Google procedents del seu servei de compres comparatives als 13 països dels estats membres afectats.

La decisió de la Comissió exigeix ​​que Google aturi la seva conducta i s'abstingui de qualsevol mesura amb idèntics fins o similars. En particular, la sanció obliga que el gegant d'Internet compleixi amb el principi d'igualtat de tracte als serveis, és a dir, no podrà prioritzar el seu al dels seus competidors. La companyia haurà d'aplicar des d'ara els mateixos processos i mètodes per posicionar i mostrar en els resultats de cerca els serveis de compra dels seus rivals.

GOOGLE MOSTRA EL SEU MALESTAR

Google ha expressat el seu malestar després de la multa multimilionària que li ha interposat la Comissió Europea de 2.420 per abús de posició dominant i ha indicat que "considerarà apel·lar" la decisió.

"Quan compres online vols trobar els productes que estàs buscant de manera fàcil i ràpida i els anunciants promocionar-los. Per aquesta raó Google mostra shopping ads, amb l'objectiu de connectar l'usuari amb milers d'anunciants, petits i grans, d'una manera que sigui útil per als dos", ha subratllat l'executiu a través d'un comunicat.

Noticias relacionadas

contador