ep fachada de la sede de iberdrola a 31 de marzo de 2023 en madrid espana energias renovables
Eduardo Parra - Europa Press

Iberdrola celebrarà el proper 21 de març a Londres el seu 'Capital Markets Day', un esdeveniment en què la companyia presentarà una actualització del Pla Estratègic 2023-2025, així com les previsions per als propers anys. A l'espera dels anuncis que es facin, els estrategs de Berenberg han decidit mantenir el consell sobre les accions de l'energètica a mantenir, encara que han rebaixat el preu objectiu que els atorguen fins als 11,50 euros, des dels 12 euros anteriors.

  • 12,21€
  • 1,75%

"Iberdrola segueix sent un negoci sòlid i ben posicionat per accelerar el creixement en xarxes i energies renovables", defensen els analistes de la companyia alemanya, que encara que estan "en línia amb les previsions per a l'any fiscal 2024", esperen el proper dia del inversor per "obtenir més informació sobre les perspectives a mitjà termini".

Mentrestant, han ajustat les seves previsions sobre beneficis en un +5%/-0%/+6% per als exercicis 26/25/2024, respectivament. Per què? Doncs perquè han retallat les estimacions sobre carboni i energia a curt i llarg termini i això, en última instància, pesarà sobre els preus de l'energia.

"Hem modificat la nostra previsió del preu del gas per al 2024 per reflectir les condicions actuals del mercat. No obstant, la nostra previsió del preu del gas a llarg termini es manté sense canvis", reconeixen des de Berenberg. Els experts de la casa alemanya comenten que hi ha diverses pressions a curt termini que "estan pesant sobre tots els productes bàsics relacionats amb l'energia".

Aquests factors inclouen, segons diuen, un clima relativament temperat, preocupacions sobre la demanda industrial, inventaris d'emmagatzematge de gas estacionalment alts, alta producció d'electricitat hidroelèctrica i eòlica i menor generació d'energia tèrmica.

"Aquesta tempesta perfecta ha provocat una caiguda dels preus del gas i del carboni, que, alhora, són determinants importants del preu de l'energia", comenten. En conseqüència, han decidit reduir les seves expectatives de curt i llarg termini per a les emissions de carboni sota l'esquema de comerç d'emissions de la UE, cosa que significa que ara pronostiquen "un equilibri de liquiditat més saludable, però encara més ajustat, durant la resta de la dècada".

Com a resultat, afegeixen, esperen que el preu del carboni (i els preus de l'energia) "es mantinguin dins d'un rang durant els propers anys abans d'embarcar-se en un augment més constant cap al final de la dècada, a mesura que es redueix la liquiditat i augmenta la rellevància dels costos més grans de la reducció industrial".

"Esperem que l'eventual recuperació dels preus del carboni condueixi a un augment dels preus de l'energia fins i tot quan es doni cabuda a una penetració més gran de les energies renovables", afegeixen els analistes de Berenberg.

BALANÇ "SÒLID" I UN BON DIVIDENT

De tornada a l'anàlisi sobre Iberdrola, des de Berenberg apunten que la companyia, que abasta tot el sector utilities a escala global (Europa, Estats Units i Brasil), té "un balanç sòlid i mètriques de deute saludables". "El mix d'actius aporta l'estabilitat de les xarxes amb l'estratègia de creixement de la generació d'energia renovable", diuen aquests experts.

Comenten també que "la visibilitat dels dividends és alta, amb un mínim fixat en 0,46 euros/acció per al 2023-24 i 0,50 euros/acció el 2025". "Esperem que l'empresa mantingui una ràtio de pagament almenys del 70%", apunten.

Alhora, assenyalen que l'estratègia a llarg termini de l'empresa "sustenta la transició energètica, centrant-se en inversions, en energies renovables, infraestructura de xarxa, emmagatzematge i hidrogen". Com recorden els analistes de Berenberg, la perspectiva d'Iberdrola per al 2023-25 inclou 36.000 milions d'euros d'inversions orgàniques dividides en parts iguals entre energies renovables i xarxes.

No obstant, també hi veuen riscos. "Els preus de l'energia i les matèries primeres podrien caure per sota de les nostres previsions, o els governs podrien intervenir amb límits de preus nous o estesos o impostos als guanys extraordinaris, cosa que afectaria els guanys de generació", destaquen.

També es refereixen a un possible "deteriorament significatiu dels rendiments de les energies renovables", que "reduiria el valor del futur gasoducte", així com a una "reducció o retard en les addicions de capacitat i el creixement de la RAB (base de actius regulats)", que podria reduir el creixement dels guanys.

Per acabar, a Berenberg indiquen que "un moviment significatiu en els rendiments dels bons sobirans afectaria les taxes de descompte i la valoració" d'Iberdrola.

Noticias relacionadas

contador