ep archivo   distintivo y logo de las oficinas de caixabank en madrid espana
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

"CaixaBank és una de les nostres millors opcions per a la zona de l'euro". Així ho reconeixen els analistes de Berenberg, que creuen que les accions de l'entitat tenen "espai per córrer" i que "no capturen completament el potencial del banc". Per això, acaben d'elevar el preu objectiu fins als 4,1 euros, enfront dels 3,5 previs, amb una recomanació de compra.

  • 5,06€
  • 2,29%

"Esperem que el seu rendiment superior al del sector continuï (ha superat en un 50% itd), recolzat pel model de negocis simple del banc, els ingressos nets per interessos (NII) vents de cua dels tipus d'interès més alts i palanques per contenir les pèrdues creditícies. Les accions no capturen completament el potencial del banc, tot i cotitzar amb una prima del 30% respecte al sector, segons la nostra opinió", assenyalen en un informe recent.

Col·loquen el banc espanyol entre les seleccions preferides de la zona euro: "El fet que el seu valor d'actiu net tangible (TNAV) no estigui directament en risc per la guerra a Ucraïna és positiu a l'entorn actual".

Pel que fa als tipus d'interès i la recent pujada pel Banc Central Europeu (BCE), Berenberg destaca que CaixaBank és un dels bancs més orientats a la pujada de tipus a la zona de l'euro. A més, "té marge per augmentar encara més la seva cartera de bons (que es va contreure després de l'adquisició de Bankia), fet que suposa una millora del NII (estimem fins a un 5%)".

Suposen que l'euríbor a 12 mesos es manté estable al nivell actual de 200 punts bàsics. "Estimem que aquests elements podrien donar com a resultat un augment del NII acumulatiu de més del 30% per a l'any fiscal 2024".

Com expliquen, els tipus d'interès ja estan per sobre de les hipòtesis de CaixaBank. A la jornada de mercats de capitals (CMD) del maig del 2022, l'entitat es va fixar com a objectiu un NII de 8.000 milions d'euros el 2024 (el consens és de 7.900 milions d'euros). Això es va basar que l'euríbor a 12 mesos va assolir els 155 punts bàsics i es va mantenir pràcticament estable en aquest nivell. "L'euríbor actual ja està 50 punts bàsics per sobre de les hipòtesis de CaixaBank, i la corba està descomptant noves pujades. Si bé el consens va revisar a l'alça les estimacions de NII per al 2023-2024 en un 17-20% (enfront d'un augment del 10% per als bancs de la zona de l'euro), creiem que hi ha marge per a noves actualitzacions de NII", diuen.

En aquest sentit, preveuen que el consens modela una millora de NII acumulada del 21,3% durant el 2021-2024, impulsada per l'expansió del marge. Aquesta xifra és inferior al 23,5% de millora mitjana del NII dels homòlegs espanyols. "Com que assumim que l'euríbor es mantindrà pràcticament sense canvis en el nivell actual, les nostres estimacions de NII per a l'últim any estan un 4% per sobre del consens". "Cada increment de 25 punts bàsics a l'euríbor a 12 mesos incrementaria el nostre INI i BPA 2024 en un 1,5% i 3% respectivament", fixen els analistes.

IMPOST ALS BANCS ESPANYOLS

Sobre el futur imposat a la banca proposat pel Govern, Berenberg creu que podria acabar durant més de dos anys i impactar en la rendibilitat futura de CaixaBank. A més, calcula que podria suposar un llast del 13% per al BPA de l'entitat.

"L'impost als bancs proposat recentment (1.500 milions d'euros anuals, durant dos anys) està destinat a gravar el NII generat internament i les comissions dels bancs espanyols més grans. Estimem un impacte potencial als resultats de CaixaBank al voltant de 500 milions d'euros. Això seria el 13% de la seva EPS 2023-2024”.

D'altra banda, respecte als riscos que poden afectar CaixaBank, l'informe fa referència al fet que es veuria afectat negativament si les tensions geopolítiques actuals tenen un impacte negatiu significatiu i perllongat a les perspectives macroeconòmiques d'Espanya i Europa en general.

Tot i això, CaixaBank s'enfronta a vents en contra de la inflació de costos més baixos que els seus parells europeus. Els convenis col·lectius limiten el creixement salarial per al 2022-2023, mentre que l'extracció de les sinergies de costos de Bankia està abaratint costos en termes absoluts, comenten.

Pel que fa a les línies de defensa per a riscos de crèdit, Berenberg destaca que l'estoc de provisions per a insolvències de CaixaBank com a percentatge dels préstecs se situa al 2,3% i és un dels més grans entre els seus comparables nacionals (2% de mitjana) i de la zona de l'euro (1,7% de mitjana). "Les seves provisions de superposició no assignades (equivalents a 35 punts bàsics de préstecs) també poden donar suport a pèrdues creditícies més baixes. Això proporciona a CaixaBank més flexibilitat que altres parells per absorbir qualsevol sanejament addicional que pugui enfrontar, al nostre parer".

Noticias relacionadas

contador