ep sedes de bbva y banco sabadell
EUROPA PRESS - Archivo
10,42€
  • -0,20€
  • -1,92%

BBVA i Sabadell decidiran sobre la seva fusió a mitjans de desembre. Els consells d'administració dels dos bancs han estat convocats per prendre una decisió sobre aquesta operació en dues o tres setmanes, segons el calendari temptatiu de l'operació.

  • 1,50€
  • -4,49%

Durant aquesta cita podrien decidir-se qüestions clau com l'equació de bescanvi o el preu en metàl·lic que ofereix BBVA, la seu del grup resultant, la composició del consell de la nova entitat o els seus objectius, entre d'altres aspectes.

D'aquesta manera, si els resultats que llança l'auditoria preventiva ('due diligence') són positius, els consells podrien donar el tret de sortida abans de Nadal. Com és habitual en aquest tipus d'acords, les persones involucrades en les negociacions treballen amb uns terminis marcats, encara que flexibles, de manera que els consells no estan encara oficialment convocats.

Les entitats, dilluns passat, van confirmar que mantenen converses en relació a una potencial operació de fusió, anticipada per Bolsamanía a principis de setembre.

Deloitte, per encàrrec de BBVA, i PwC, per part de Sabadell, són les empreses que des del començament del mes estan realitzant l'auditoria preventiva ('due diligence'), procés d'auditoria profund en virtut del qual es recapten i analitzen les dades de cadascuna de les entitats financeres. Els assessors de l'operació són JP Morgan en el cas de BBVA i Goldman Sachs i Citi al de Sabadell.

Un cop finalitzi aquest pas, amb tots els números sobre la taula, els consells hauran de decidir si donen el seu vistiplau a una operació que donaria origen a un grup amb actius globals de 963.108 milions d'euros (727.014 milions de BBVA i 236.094 milions de Sabadell), un total de 9.769 oficines a les geografies en què opera (7.565 de BBVA i 2.204 de Sabadell) i 148.028 treballadors.

Només a Espanya, el banc fusionat tindria actius de 596.481 milions d'euros (403.527 milions de BBVA i 192.954 milions de Sabadell), fet que el situaria immediatament per darrere del nou CaixaBank després de la seva fusió amb Bankia (ambdues entitats sumen 625.115 milions d'actius a Espanya amb dades de setembre de 2020) i deixaria Santander en tercera posició.

BBVA seria el grup absorbent per grandària (en volum d'actius tindria un pes en el futur banc fusionat del 76%) i la seva idea és dur a terme aquesta possible operació de consolidació amb part de l'excés de capital que prové de la recent venda de la seva filial nord-americana per 9.700 milions d'euros a PNC Financial.

No obstant això, l'adquisició de Sabadell no és l'única opció que BBVA té sobre la taula per invertir aquest excedent de capital, i entre altres alternatives s'especula sobre una gran recompra de títols per compensar els accionistes de la caiguda borsària.

Atès que la venda d'aquest negoci no es completarà abans dels propers sis a nou mesos, l'entitat en principi no realitzaria cap moviment concret fins llavors, encara que sí que pot anar avançant feina.

Noticias relacionadas

contador