bayer-chimie-labo
27,59€
  • 0,30€
  • 0,69%

Bayer ha proposat pagar fins a 8.000 milions de dòlars als afectats per l'herbicida de Monsanto, Roundup, el més venut del món. La farmacèutica s'enfronta a més de 18.000 demandes que al·leguen que aquest medicament provoca càncer. L'acord pot trigar mesos a resoldre. Les accions de Bayer pugen més d'un 4% aquest divendres.

No obstant això, els advocats dels demandants no es conformen amb aquesta xifra i demanen més de 10.000 milions de dòlars a canvi que els seus defensats retirin les demandes. La farmacèutica va assumir aquests litigis després de la compra del fabricant d'herbicides Monsanto fa un any per 63.000 milions de dòlars.

La forma de compensar els consumidors, que encara no han estat diagnosticats amb la malaltia, és un punt difícil, i no es garanteix que les dues parts arribin a un acord a curt termini, expliquen fonts properes als afectats a Bloomberg.

Fins ara, les negociacions entre Bayer i els advocats han avançat fins al punt que la companyia ha aconseguit que es retardin els casos llestos per a judici, que anaven a començar aviat. "La decisió de Bayer de cercar l'ajornament dels judicis és un senyal clar que les negociacions de solució estan progressant", afirma el professor de dret de la Universitat de Richmond, Carl Tobias. "Si poden sortir d'això per menys de 10.000 milions, seria un gran negoci per a Bayer", afegeix.

Per la seva banda, els principals inversors de la farmacèutica, com Elliott Management, ha instat Bayer que abandoni la seva intenció de defensar-se a tota costa de les demandes i comenci a considerar un acord. De moment, la companyia ha perdut els tres primers judicis per aquest assumpte, amb el qual ha estat condemnada a pagar al voltant de 50 milions de dòlars.

Ara, la proposta de Bayer ha fet que les seves accions pugin durant la sessió d'aquest divendres i hagin arribat a disparar-se fins a un 11% a primera hora, a prop de registrar la seva major alça en un dia en una dècada. Els seus títols han perdut més d'un terç del seu valor, aproximadament 34.000 milions de dòlars, des que l'agost de l'any passat es posés la primera demanda en un jutjat dels EUA.

Noticias relacionadas

contador