• El banc presidit per Ana Botín en controla directament un 2,084% i indirectament un altre 4,813%
  • Abengoa celebra aquest divendres una junta d'accionistes durant la qual proposarà un contrasplit
ep ana botin
Ana Botín, presidenta de Santander

Banc Santander és l'accionista més important d'Abengoa. Així ho reflecteixen els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que incorporen la participació indirecta que té, principalment, a través del Popular.

  • 0,02€
  • 0,00%
  • 0,01€
  • 0,00%
  • 4,53€
  • -0,77%

En concret, el banc que presidia Emilio Saracho tenia el major volum d'accions en la companyia andalusa d'enginyeria, consultoria i energies renovables, segons les dades del regulador. Els bancs i els fons d'inversió que eren creditors de la companyia es van convertir en els majors accionistes d'Abengoa després del seu preconcurs i el bescanvi de deute per títols de l'empresa, en un canvi que va implicar una ampliació de capital per emetre nous títols i la dilució dels antics propietaris.

Entre els bancs creditors estaven tant el Santander com el Popular. Però en el primer cas, el banc presidit per Ana Botín va reduir la seva participació a l'abril des del 9,694% fins al 2,414%. La tònica va ser generalitzada. Els creditors, reconvertits en accionistes, van anar desfilant en reduir -o vendre íntegrament- el seu volum d'accions. Una cosa que no va fer Popular, que s’hi va mantenir ferm enmig de la seva crisi amb un 4,576%.

Banc Santander que es va quedar amb Popular per un euro -ampliarà capital per 7.000 milions- després que el Banc Central Europeu (BCE) el declarés "inviable" i la Junta Única de Resolució (SRB, per les sigles en anglès) decidís subhastar-lo. Amb aquesta adjudicació, a més de garantir els dipòsits i els bons sènior, es queda amb els seus actius. I entre ells hi ha la participació en Abengoa.

Així, la CNMV ha actualitzat la informació sobre les participacions significatives en Abengoa i Santander ja hi apareix com el principal accionista amb un 6,898%. Compte directament amb un 2,084% del capital. Mentre que indirectament en controlarà un 4,813%, principalment gràcies al 4,505% que, finalment, hereta de Banc Popular. A això cal sumar-hi un 0,168% a través de Santander Factoring i Confirming, un 0,077% amb Banc Santander Brasil, i un 0,064% amb Bank Zachodnia WBK.

Abengoa celebra demà una important junta d'accionistes durant la qual el consell tractarà d'aprovar un contrasplit a raó d'una acció nova per cada 100 antigues. Les de classe A tenen un valor nominal de 0,02 euros, i les de classe B de 0,0002 euros. En tots dos casos, van patir una forta dilució al març per donar entrada al capital als creditors i diluir els antics propietaris cosa que va enfonsar el preu en més d'un 80%. En l'acumulat de l'any es deixen en borsa més d'un 90%, amb les de tipus B en 0,11 euros i les de tipus A en 0,35 euros.

Noticias relacionadas

contador