ep ana botin presidenta banco santander 20181121200901
BANCO SANTANDER

El Banc Santander, imputat en el cas Popular com a persona jurídica. Així ho ha decidit el jutjat d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional en considerar que l'entitat presidida per Ana Patricia Botín hereta la responsabilitat de la gestió d'Ángel Ron i Emilio Saracho, tots dos imputats ja en la causa, al capdavant del Popular.

El jutge José Luis Calama ha exposat en un breu acte que dirigirà el procediment contra Santander, ja que després de comprar Popular per 1 euro el juny de 2017, l'entitat va adquirir "en bloc i a títol universal tots els elements patrimonials integrants de l'actiu i del passiu del Banc Popular Espanyol". En produir l'adquisició, el Popular va deixar d'existir des d'un punt de vista societari, de manera que la responsabilitat penal passa al Santander.

Tal com estableix l'article 130.2 del Codi Penal, "la transformació, fusió, absorció o escissió d'una persona jurídica no extingeix la seva responsabilitat penal, que es traslladarà a l'entitat o entitats en què es transformi, quedi fusionada o absorbida i s'estendrà a l'entitat o entitats que resultin de l'escissió".

En la causa, a més de Ron i Saracho, estan imputats altres 33 exconsellers i exdirectius del Popular. L'Audiència Nacional investiga la seva actuació i la responsabilitat de cada un d'ells en l'ampliació de capital que va realitzar el Popular el 2016 i en la posterior fallida de l'entitat. En concret, podrien haver incorregut en els delictes de falsedats societàries i administració deslleial, contra el mercat, falsedats documentals i apropiació indeguda.

El jutge Fernando Andreu, que portava anteriorment la causa, va acordar obrir dues peces separades. D'una banda, una relacionada amb l'ampliació de capital de 2.505 milions d'euros i, de l'altra, una altra en què s’investigarà la manipulació del mercat mitjançant la publicació de notícies amb dades i informacions "falses".

Però no tot va quedar aquí. Andreu també va admetre la querella de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) contra el mateix Banc Popular, incloent-hi els exconsellers delegats del Popular, Pedro Larena i Roberto Higuera, i l'auditor de PwC, Pedro Barrio. L'OCU denunciava que havien distorsionat els comptes del banc per reflectir "una situació financera irreal", que beneficiés l'ampliació de capital.

Noticias relacionadas

contador