• L'equip porta 24 anys consecutius en superàvit
  • Uli Hoeness torna a presidir l'equip després de dos anys a la presó
bayern adidas audi allianz
Irakli Tavberidze

Un imperi pretén conquistar aquest dimarts la capital d'Espanya. La trobada entre el Reial Madrid i el Bayern de Munic traspassa les fronteres de l'esport per convertir-se en un enfrontament empresarial sota els focus del Santiago Bernabéu. El club que presideix Florentino Pérez rep a la seva casa el gegant alemany que, segons la UEFA, és l'equip amb la millor gestió del Vell Continent. Un èxit que sosté sobre quatre pilars: els seus socis, Audi, Adidas i Allianz.

  • 232,60€
  • 0,74%
  • 266,40€
  • 0,34%
  • 140,20€
  • 0,65%

Aquestes tres empreses bavareses posseeixen el 25% de l'accionariat del club de la regió. Un repartiment que es produeix de manera equitativa, el 8,33% per a cadascuna d'elles. Adidas és el més longeu d'aquest triangle. La marca esportiva i el Bayern han crescut junts a l'estat de Baviera.

La companyia ha estat proveïdora del club des de fa més de 50 anys. Encara que la remuneració per vestir el club ha anat augmentant, el seu últim acord és de 60 milions per temporada fins a 2030. D'altra banda, l'entrada d’Adidas a l'accionariat de l'equip de Munic es va produir el 2001 sota el pagament de 75 milions d'euros per, en aquell moment, el 10% del club.

El conseller delegat d’Adidas, Herbert Hainer, ocupa el càrrec de vicepresident del consell d'administració del FC Bayern de Munic. Un fet que provocarà que en aquesta eliminatòria tingui el cor quelcom dividit, ja que el Reial Madrid és un dels grans estendards de la marca a escala mundial.

Els accionistes principals segueixen sent el club, FC Bayern München AG i els socis, que atresoren el 75% de les accions

Alguna cosa similar li passarà a Rupert Stadler, president d'Audi Ag. Qui ostenta el mateix càrrec que Hainer al consell del Bayern de Munic i la seva empresa que pertanya al Grup Volkswagen, també té un important acord de patrocini amb el club que presideix Florentino Pérez. No obstant això, la seva forta vinculació amb el club bavarès no li farà dubtar durant la trobada d'avui. El 2009, la companyia automobilística bavaresa va comprar el 9,09% de l'accionariat del Bayern de Munic després del pagament de 90 milions d'euros.

L'asseguradora Allianz va ser l'últim en unir-se a l'accionariat. Durant el transcurs de l'ampliació de capital realitzat pel club el 2014, l'asseguradora va adquirir un 8,33% de les accions de FC Bayern München Ag. El club bavarès va rebre una suma de 110 milions d'euros per aquest paquet accionarial.

Un desemborsament que va servir per acabar de pagar l'estadi que porta el nom de l'asseguradora. Des de 2005, el Bayern juga al Allianz Arena, a canvi de, aproximadament, vuit milions a l'any. Un moviment que també va desembocar a l'entrada del directiu de l'asseguradora, Werner Zedelius, al consell del club.

Amb l'ampliació de capital de 2014, el paquet accionarial de cadascun dels 3 accionistes se situa en un 8,33%. Els accionistes principals segueixen sent el club, FC Bayern München AG i els socis, que atresoren el 75% de les accions.

Una pràctica molt habitual als clubs alemanys en què s'aplica la regla del “50+1”. Una normativa que obliga, com a mínim, que el 51% de les accions d'un club han de pertànyer als seus socis. Una mesura que pretén protegir els equips del possible control de les fortunes externes, com ha succeït en altres clubs europeus.

24 ANYS DE SUPERÀVIT

El Bayern de Munic va facturar 627 milions d'euros durant la temporada 2015/2016, una dada que suposa un augment del 19,8% pel que fa a la temporada anterior. El resultat d'explotació del club (EBITDA) va augmentar un 28%, fins a situar-se en 142,5 milions d'euros. Després d'aquest exercici, el club de Baviera encadena 24 anys consecutius amb superàvit.

Després d'aquests resultats, el Bayern de Munic va anunciar el pagament de 12 milions d'euros en dividends, que permetran al FC Bayern München AG rebre 9 milions per sufragar les seves altres activitats. Els tres milions restants van anar a parar a Adidas, Audi i Allianz.

La dada més característica dels seus resultats és l'àrea comercial. El club bavarès ha ingressat 277 milions d'euros, un augment del 15,4% pel que fa a l'anterior exercici. Una dada que el situa al capdavant dels equips europeus en ingressos en aquesta partida i que serveixen a la UEFA per assenyalar l'equip com un exemple de gestió. El club ha aconseguit envoltar-se d'un important grup de marques, principalment, alemanyes. A més dels seus accionistes, empreses com T-Mobile, Lufhtansa o Paulaner estan vinculats a l'entitat.

NO TOT HA ESTAT SOMRIURES

L'actual president del Bayern de Münich, Uli Hoeness, va ser reelegit després de complir gairebé dos anys a la presó per defraudar gairebé 30 milions d'euros a través de diferents comptes a Suïssa. No obstant això, poc després de la seva posada en llibertat, el mandatari va ser reelegit pel club com a president.

L’exfutbolista del club bavarès va ser rebut amb gran ovació després d'haver protagonitzat un dels capítols més complicats de la història empresarial del club. Ara dirigeix aquest gegant alemany amb mà de ferro i espera escriure aquesta tarda al Bernabéu un nou capítol d'èxit.

Noticias relacionadas

contador