ep sucursal banco santander 20170622173201
EUROPA PRESS

Asufin ha guanyat una de les primeres batalles en la seva guerra per les Hipoteques Tranquilidad de Banesto. El Jutjat del Mercantil número 6 de Madrid ha estimat la demanda presentada contra Santander per l'associació mitjançant una acció col·lectiva a la qual estaven adherits uns cent afectats.

Aquest préstec hipotecari es comercialitzava amb la promesa que els clients tindrien un tipus fix per sempre, del 5,75%. El contracte especificava que, si els tipus d'interès pujaven, el client havia de fer-se càrrec de la diferència, que passava a formar part del capital del contracte. Però si baixaven, no. Tot això en un context en què "els bancs tenen les seves provisions i sabien que això (els tipus d'interès) anava a decaure", com explica la presidenta d’Asufin, Patricia Suárez.

"La majoria dels clients no entenia el producte, molts pensaven que tenien clàusules sòl", continua Suárez, que explica que aquest producte es va vendre a moltes parelles joves. En la seva opinió, el préstec era "abusiu", entre altres raons perquè feia créixer les quotes, al contrari del que passa amb una hipoteca més tradicional, en la qual les quotes són cada vegada menors.

Segons explica Fernando Gavín, advocat de Justícia i Dret, que ha portat el cas, la jurisprudència europea estableix que una clàusula transparent no només és la gramaticalment comprensible, sinó que cal aportar al client diferents escenaris perquè entengui la càrrega econòmica que patirà en el primer d'ells.

En aquest cas concret, el jutge ha decretat la nul·litat de diverses clàusules, entre les quals es troben la que fixava l'interès fix, la qual estipulava les revisions d'aquest interès, la d'amortització, la de l'interès de demora, la de la resolució anticipada i la de les despeses hipotecaris. A més, obliga al banc a retirar aquesta clàusula dels contractes dels demandants i li prohibeix utilitzar-les en un futur.

Tenint en compte una hipoteca concedida per uns 200.000 euros, un capital en la mitjana dels préstecs d'aquest tipus que s'atorguen a Espanya, el perjudici per a cada client en comparació amb els que tenien una hipoteca normal és d'uns 60.000 euros, per sobre del qual van tenir clients afectats per les clàusules sòl (uns 20.000 euros) o per l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) (entre 20.000 i 25.000 euros), segons expliquen des de l'associació.

MILERS D'AFECTATS

Encara que en aquesta demanda col·lectiva estaven adscrites cent famílies, des d’Asufin expliquen que hi pot haver "milers d'afectats" pel producte, però és difícil saber quants, ja que des de l'entitat s'han negat a proporcionar la dada i el Banc d'Espanya no disposa d’una estadística sobre clients amb un determinat producte.

En tot cas, l'objectiu d'Asufin és que la clàusula sobre els tipus d'interès, que considera abusiva, es retiri de tots els contractes, no només dels que es van unir a aquesta acció col·lectiva. "Si arriba al Tribunal Suprem, aquestes clàusules estaran fora del mercat i cap entitat podrà utilitzar aquest tipus de clàusules", assenyala Suárez. Així, quan sigui ferma, qualsevol afectat podrà demanar la nul·litat de la seva clàusula, encara que és cert que per recuperar els seus diners haurà d'acudir als tribunals. Per això, des d’Asufin estan disposats a negociar amb Santander, però només perquè retiri aquestes clàusules dels milers de contractes que té amb clients encara que no vagin tots als tribunals.

Aquesta batalla guanyada podria ser l'última però Santander ha decidit presentar un recurs d'apel·lació perquè el cas passi a l'Audiència Provincial de Madrid, al qual té dret en un termini de vint dies a comptar de la notificació de la resolució per part del Jutjat. En tot cas, Suárez confia que arran d'aquesta sentència "aflorin més afectats".

Noticias relacionadas

contador