• ...i de 53 a 50 dòlars per tona que ve
cbmineraldehierro

Els analistes de Citi han reduït la seva previsió de preus del mineral del ferro per 2017 fins als 61 dòlars la tona des dels 70 dòlars. I el 2018 la seva estimació es rebaixa fins als 50 dòlars pel que fa als 53 dòlars que calculaven en un primer moment. Una previsió que afectaria de manera directa les metal·lúrgiques de l'IBEX 35: ArcelorMittal i Acerinox.

  • 10,12€
  • -1,75%
  • 23,58€
  • -2,00%

Aquest dilluns els dos valors van ser dels més alcistes del selectiu espanyol. AlcelorMittal van pujar un 2,4% i cotitzaven a 18,33 euros per acció. Per la seva banda, Acerinox va augmentar un 2,17% amb un valor de 11,54 euros per acció.

El banc espera que les reserves de mineral de ferro als ports xinesos, actualment a prop del seu nivell més alt en 13 anys, assoleixin el seu màxim durant la segona meitat de l'any. Segons informa Reuters, el mineral de ferro, que es va negociar per sota dels 56 dòlars divendres, ha caigut un 41% des del màxim d'enguany de 95 dòlars la tona al febrer.

A més, els analistes de Citi veuen altres riscos a la baixa i diuen que esperen que se superin els 100 milions de tones de mineral de ferro aquest any, en comparació amb els 60 milions de tones el 2016. Una producció que es veurà incrementada pels projectes d'expansió de la minera Vale a Brasil i la mina Roy Hill a Austràlia.

"Anticipem que les activitats de repoblació de les siderúrgiques es debilitaran gradualment, no només perquè les expectatives sobre una perspectiva baixista de mineral de ferro han crescut, sinó també perquè els bancs xinesos han endurit les línies de crèdit a grans acereres i per tant les laminadores es veuen obligades a comprar minerals en efectiu", apunten al seu informe els analistes.

UN NOU PROBLEMA

La baixada del preu del ferro s'uneix a altres problemes que ronda al voltant de les metal·lúrgiques, un d'ells és la pèrdua de força del 'fenomen Trump'. El president dels Estats Units no acaba de concretar la seva promesa de la despesa en infraestructures i, a més, es tem que no pugui arribar a fer-ho (com va passar amb la seva reforma sanitària). La 'altra' situació és el temor que l'economia xinesa creixi menys del que s'esperava. Els dos factors estan pressionant a la baixa el preu dels metalls, com el mineral de ferro, el coure, el zinc i el níquel, cosa que està afectant les companyies vinculades amb el sector, entre les quals es troba ArcelorMittal.

Les accions de l'empresa que dirigeix ​​Lakshmi Mittal van ser les més rendibles entre les empreses de l'IBEX 35 el 2016, ja que van tancar l'exercici passat amb una pujada del 132%. L'empresa, que segueix sent una de les més volàtils de l'IBEX 35 malgrat la seva 'contrasplit' i té un valor en borsa de 18.700 milions d'euros, pateix una caiguda del 13% el 2017 després de pujar més d'un 100% el 2016. Una situació similar que també ha viscut Acerinox. Encara que en aquest cas en menor mesura. L'empresa presidida per Rafael Miranda es deixa un 8% en aquest any i redueix la seva capitalització fins als 3.189.000.

Noticias relacionadas

contador