la cotation d evergrande suspendue a la bourse de hong kong

El promotor immobiliari xinès Evergrande ha evitat l'impagament 'in extremis', en complir amb els interessos d'un bo offshore abans de la data límit d'aquest cap de setmana, informen diversos mitjans. L'empresa va enviar el pagament de 83,5 milions de dòlars i els tenidors de bons rebran els fons abans de dissabte, quan expirava el període de gràcia de 30 dies per satisfer aquestes obligacions després que la companyia no complís amb la data de pagament original (23 de setembre). L'empresa ha deixat pujades properes al 4% a la Borsa de Hong Kong.

Les especulacions sobre un impagament fa mesos que donen voltes, avivant el contagi del mercat creditici entre d'altres promotors amb problemes de liquiditat i erosionant la confiança en un mercat immobiliari xinès que, segons alguns mesuraments, representa més d'una quarta part de l'economia.

El moviment de la companyia "hauria de donar un respir temporal als temors de contagi del sistema financer xinès", assenyala Jeffrey Halley, analista d'Oanda, tot i que Evergrande té un altre pagament pendent, el període de gràcia venç el 29 d'octubre de 45,17 milions de dòlars. De tota manera, "si han aconseguit reunir els fons per a aquest pagament, és raonable suposar que la setmana que ve també es complirà. Això hauria de proporcionar cert alleujament a la renda variable xinesa, especialment a la de Hong Kong, fins al final de la setmana", afegeix Halley.

Evergrande va incomplir altres quatre pagaments de cupons al setembre i octubre. Hi ha altres pagaments d'interessos dels seus bons en dòlars nord-americans que vencen al novembre i desembre. En total, el colós immobiliari ha deixat de pagar almenys 279 milions de dòlars des del mes passat, segons Reuters -aquesta xifra inclouria el pagament del 23 de setembre-.

El pagament dels interessos del bo amb venciment el 22 de març suggereix que el assetjat promotor immobiliari podria donar més prioritat de la prevista a les obligacions en dòlars, ja que està lluitant per aconseguir fons per fer front als pagaments que deu als bancs, proveïdors i titulars de productes d'inversió en terra. Els reguladors financers han animat Evergrande a prendre totes les mesures possibles per evitar un impagament a curt termini dels bons en dòlars, alhora que se centra en completar les propietats i pagar als inversors individuals.

El promotor immobiliari més endeutat del món trontolla sota el pes d'un deute de més de 300.000 milions de dòlars, i ha estat lluitant per aconseguir fons per pagar a proveïdors i inversors.

La preocupació pel seu deute ha agitat els mercats mundials, enmig de la inquietud per un possible contagi a la resta de la indústria immobiliària o l'economia xinesa. Els mercats esperaven àmpliament que Evergrande incomplís el pagament dels interessos, ja que els analistes deien que es donaria prioritat als inversors nacionals sobre els estrangers.

No obstant això, la setmana passada, el banc central de la Xina va dir que les empreses immobiliàries que han emès bons a l'estranger -anomenats bons offshore- haurien de complir activament les seves obligacions de pagament del deute.

Però Evergrande va patir un revés aquesta setmana, en fracassar un acord per vendre alguns dels seus actius i obtenir els fons que tant necessita. A principis d'aquest mes estava en converses per vendre una participació del 50,1% en Evergrande Property Services, la seva unitat de serveis, a un rival més petit, Hopson Development Holdings. No obstant això, Hopson va anunciar dimecres que l'operació, que hauria ascendit fins als 20.040 milions de dòlars de Hong Kong (2.580 milions de dòlars), no es va dur a terme.

Noticias relacionadas

contador