• Es passarà dels 80 equips automàtics fins als 652 previstos, segons necessitats, durant els propers quatre anys
ep controlun aeropuerto
AENA

Aena té previst adquirir fins a 652 equips durant els propers quatre anys, segons necessitats, per als 22 aeroports de major tràfic internacional. Per a això, la companyia aeroportuària espanyola destinarà 90 milions d'euros a la compra i instal·lació d'equips automàtics per al control de fronteres Automatic Border Control System (ABC System en anglès), dins d'un acord per al seu subministrament.

  • 175,60€
  • -0,11%

A través d'aquest acord, el gestor de la xarxa d'aeroports podrà anar adquirint aquests equips a les empreses seleccionades: Everis, Telefónica Enginyeria de Seguretat, Indra i la UTE Informàtica El Corte Inglés-Gemalto, ha informat AENA en un comunicat.

L'objectiu d'aquesta mesura és agilitzar el pas dels passatgers pels llocs fronterers amb una major dotació d'equips ABC System, que porta a terme la Policia Nacional, cosa que suposarà un reforç dels controls de fronteres exteriors en col·laboració amb Interior i la Direcció General de la Policia.

El nombre de subministraments per a cada aeroport estarà adaptat a les necessitats del mateix aeroport per agilitar la comprovació de dades duta a terme per la Policia.

Cal recordar que a l'abril va entrar en vigor la nova normativa als controls de fronteres de la UE (Reglament 2017/458), que obliga els Estats membres a fer controls sistemàtics de totes les persones, tant a l'entrada com a la sortida de les fronteres per reforçar la seguretat.

L'inici de la seva aplicació va generar cues en aeroports com el Prat, Madrid-Barajas, Màlaga i Palma de Mallorca per Setmana Santa. El Ministeri d'Interior va anunciar llavors un pla de xoc amb la compra de 450 verificadors de passaport i 50 nous efectius de la Policia Nacional a aquestes funcions.

MAJOR TRÀNSIT INTERNACIONAL

A l'actualitat aquest sistema d'inspecció automàtic, cada vegada més utilitzat a la UE, està present a sis aeroports: Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Màlaga-Costa del Sol, Alacant-Elx i Tenerife Sud, on hi ha a prop de 80 ABC System instal·lats als controls d'arribada.

L'ABC System és un equip que realitza una verificació documental juntament amb una comprovació biomètrica facial i/o dactilar a les persones majors de 18 anys que tinguin un DNIe o un Passaport electrònic i siguin residents en un país dins de l'espai Schengen. Després de la verificació del document identificatiu, el viatger haurà passat el control fronterer en uns 20 segons.

Noticias relacionadas

contador