ep locomotoras de adif
ADIF ALTA VELOCIDAD - Archivo

Segons ha informat l'empresa pública que dirigeix la xarxa AVE, els 'números vermells' comptabilitzats l'any anterior s'han multiplicat per més de dos (+131%) a causa de les greus repercussions de la crisi de la COVID-19 a l'àrea de transports.

La presidenta de la companyia Isabel Pardo de Vera ha declarat que les limitacions de mobilitat, la quarantena i la consegüent aturada del transport "van afectar seriosament" els seus guanys.

La majoria dels ingressos d'Adif i d'Adif Alta Velocitat provenen del peatge o cànon que cobren a Renfe per emprar les estacions i altres serveis, així com per circular per les vies ferroviàries (les convencionals i les de l'AVE). En disminuir el nombre de circulacions i freqüències, cauen també els ingressos per aquests peatges.

Així, en el cas de la xarxa AVE, els ingressos comptabilitzats per Adif AV per la seva explotació es van desplomar un 41% entre els mesos de gener i juny, fins a situar-se en 176,6 milions d'euros, atès que el cànon cobrat a Renfe va disminuir un 42,8%.

El benefici brut d'explotació (Ebitda) va ser no obstant això positiu, de 14,96 milions, tot i enfonsar-se un 90% en comparació amb el de la primera meitat de 2019.

Del seu costat, Adif, la firma matriu i encarregada de la xarxa convencional, va saldar el període amb una pèrdua de 106,05 milions d'euros, la qual cosa suposa gairebé triplicar (+170%) les d'un any abans.

Els ingressos van registrar un menor descens, del 18%, fins als 271,7 milions, atès que els serveis de Rodalia van continuar operatius i, encara que amb restriccions, van registrar més activitat que les línies AVE o les de llarg recorregut durant els mesos de confinament.

Malgrat això, l'Ebitda va ser negatiu en 73,5 milions, la qual cosa implica multiplicar per més de cinc l'import, també negatiu, de 14 milions de l'any passat.

D'aquesta manera, de manera conjunta Adif i la seva filial Adif Alta Velocitat van tancar la primera meitat de l'any amb una pèrdua conjunta de 325,19 milions d'euros el primer semestre, la qual cosa suposa multiplicar per més de dos (+142%) els 'números vermells' de l'any anterior.

Els ingressos del conjunt de la xarxa ferroviària, tant convencional com d'AVE, van caure un 29% entre els mesos de gener i juny, fins a situar-se en 448,39 milions d'euros.

El benefici brut d'explotació (Ebitda) es va situar en un import negatiu de 58,5 milions d'euros, en contrast amb la suma positiva de 134 milions d'un any abans.

Per fer front a la crisi, les dues companyies van posar en marxa el mes d'abril un pla d'austeritat amb el qual, segons asseguren, ja han aconseguit retallar un 20,9% les despeses externes.

'COIXÍ' DE LIQUIDITAT I INVERSIONS.

En el pla financer, malgrat la crisi, Adif va aconseguir retallar en 43 milions l'endeutament, d'uns 16.000 milions d'euros, a més de reduir-ne també el cost de finançament, del 1,85% al 1,75%

La companyia dependent del Ministeri de Transports destaca així mateix el 'coixí' de liquiditat de 600 milions d'euros amb què compta, a la qual s'hi sumen altres 660 milions corresponents a línies de crèdit encara no disposades.

Adif i Adif Alta Velocitat, malgrat la crisi, van tancar el semestre amb increments en la inversió executada. La firma encarregada de l'AVE va invertir 615,15 milions, un 15,3% més, mentre que la gestora de la xarxa convencional va executar 282,4 milions d'inversions, un 24,5% més.

Noticias relacionadas

contador