• El preu de l'oferta va ser de 15,7 euros, un 5% inferior a la seva cotització actual
  • Aquest dilluns les accions van tancar als 16,53 euros, per sobre del preu que ofereix a la seva OPA Atlantia
ep francisco reynes 20170522190202
Francisco Reynés, CEO d'AbertisEUROPA PRESS

El mercat espera més d'Atlantia. Així ho reflecteix el moviment recent d'Abertis en borsa, que ha tancat aquest dilluns per primera vegada per sobre del preu de l'oferta pública d'adquisició (OPA) -als 16,5 euros- de la companyia italiana i aquest dimarts cotitza amb pujades fins als 16,65 euros. L'autocartera pot ser clau per l'èxit (i resultat) de l'operació.

  • 18,36€
  • 0,00%

La companyia que dirigeix ​​Francisco Reynés ha rebut una OPA que valora la companyia en més de 16.300 milions d'euros. Exactament la capitalització en què cotitza després d'acabar ahir als 16,53 euros, lleument per sobre de l'oferta de l'empresa italiana per la totalitat del seu capital, del qual un 8,253% n’és autocartera.

Un total de 81,7 milions d'accions valorades al mercat en 1.350 milions d'euros. El consell d'Abertis haurà de decidir si ven aquests títols acudint a l'oferta. "El consell haurà de decidir i, legalment, no haurà de fer-ho fins que es formalitzin els terminis, cosa que serà al voltant de finals d'any", anticipen en Abertis. En cas d'acollir-se l'OPA, Abertis generarà més de 50 milions d'euros en plusvàlues que incorporarà al seu compte de resultats.

El gruix de l'autocartera procedeix d'una OPA que va realitzar l'operadora d'autopistes i infraestructures el 2015 sobre accions pròpies. L'operació es va saldar amb la incorporació de 61,3 milions de títols per 15,7 euros cadascun. En aquell moment va oferir una prima de l’11% als seus accionistes. Però dos anys després té plusvàlues latents de més de 50 milions d'euros, sense comptar amb els altres 20,4 milions d'accions que té a la seva disposició.

CANVIS CONTINUS

El consell haurà de decidir sobre l'autocartera i, legalment, no haurà de fer-ho fins que es formalitzin els terminis, cosa que serà al voltant de finals d'any

Abertis ha mogut en gran mesura la seva autocartera històricament. Durant l'última dècada ha fluctuat entre el 2% de 2008, el 10% de 2012 o el 0,9% en què va caure el 2014. El moviment d'importants accionistes en el seu capital hi ha influït. ACS va vendre un 10% a OHL per 730 milions d'euros –des de llavors la companyia ha duplicat la seva preu- el 2012, que li va permetre a la constructora que presideix Florentino Pérez una injecció de liquiditat. Per la seva banda, OHL va sortir del capital al gener d'aquest any, després de diverses vendes de paquets d'accions, per alleugerir la càrrega del seu deute. El fons de capital risc CVC també va passar pels registres accionarials de l'empresa d'autopistes i infraestructures. En tots aquestes compres i vendes ha hagut canvis en les accions pròpies que posseeix Abertis.

L'autocartera és una via per estabilitzar la cotització, en reduir el nombre d'accions en circulació, protegir-se precisament davant d'una operació no desitjada, o tenir munició per vendre, si cal, i poder pagar dividends o realitzar compres. Encara que durant els últims temps Abertis ha tirat de caixa i de deute per això. En el primer cas, la tresoreria va arribar als 1.824 milions al març, mentre que el deute es va situar als 14.994.000 d'euros.

"Abertis ha estat molt activa amb operacions corporatives com hem vist amb Sanef i Hispasat", recorda Ángel Pérez, analista de Renta 4. "No creiem que hagi de fer res més amb l'autocartera abans que es concreti l'operació amb Atlantia, encara que haurà de millorar l'oferta per això", afegeix l'expert, que creu que hi ha marge si Atlantia posa en valor la caixa i les futures indemnitzacions de l'Estat en Abertis, que arriben als 1.494 milions d'euros per l'AP-7 que pagarà a partir de 2021.

Renta 4: "No creiem que hagi de fer res més amb l'autocartera abans que es concreti l'operació amb Atlantia, encara que haurà de millorar l'oferta per això"

L'analista fa referència a la inversió durant aquest any de 1.640 milions d'euros per augmentar la seva participació en un 35% addicional fins al 88% del capital de la concessionària francesa HIT, que controla el 100% de Sanef. La setmana passada, a més, va comprar el 33% d'Hispasat per 302 milions d'euros i va elevar la seva participació fins al 90,74%. La resta de l'empresa de satèl·lits està en mans de l'Estat, que haurà de prendre partit en l'OPA d'Atlantia: "S'analitzarà Hispasat, que és un actiu estratègic per al Govern i que té la seva normativa específica", va assenyalar el ministre Luis de Guindos al respecte.

LA CAIXA HAURÀ DE PRONUNCIAR-SE

L'oferta d'Atlantia és de 16,5 euros per acció o de 0,697 accions especials d'Atlantia per cadascuna d'Abertis, encara que limitada a un màxim del 23,2% del capital de la companyia italiana. Entre els requisits de l'OPA es troba l'acceptació del 50% de l'accionariat, per prendre el control de la firma espanyola, i que almenys el 10% es pagui en accions.

Si tots els accionistes d'Abertis acudissin a l'oferta, el capital d'Atlantia quedaria compost pels accionistes minoritaris actuals (es diluiria la seva participació del 56,1% fins al 46,9%), Edizione -grup Benetton- (25,5% ), accionistes d'Abertis (16,4%), GIC -fons sobirà de Singapur- (6,9%) i Fondazione CRT -caixa d'estalvis de Torí- (4,3%).

Les condicions de l'OPA deixen les claus que prosperi en La Caixa, que a través de Criteria controla un 22,3% del capital d'Abertis. "Cap fons voldrà quedar-se amb accions d'Atlantia en comptes de cobrar. L'oferta està dissenyada per La Caixa, però necessitarà una prima per acudir-hi", opina Pérez. En la mateixa línia, els experts de Bankinter aconsellen "no acudir" esperant una oferta millor.

A part de La Caixa i l'autocartera d'Abertis, que sumen un 30,5% de l'accionariat, diversos institucionals figuren entre els inversors als quals ha de convèncer amb la seva licitació Atlantia. El major accionista, després del banc català, és la gestora nord-americana Capital Research & Management amb un 10,09%. El segueixen Lazard Asset Management (3,54%), Vanguard (1,45%) i BlackRock (1,33%). En total, un 24,86% de la concessionària espanyola és a les mans de fons d'inversió, diversos d'ells, locals. A això cal sumar-hi un 1,74% que controla Immobiliària Espacio, propietat del Grup Villar Mir.

El 57,4% del capital, per tant, és a les mans d'inversors institucionals, 'insiders' i de la pròpia Abertis a través de l'autocartera. El 42,6% restant, valorat en gairebé 7.000 milions d'euros, és a les mans d'accionistes minoritaris, la decisió a l'OPA serà irrellevant perquè tingui èxit si tots els institucionals es mouen a la mateixa direcció.

Noticias relacionadas

contador