ep proyecto de secado de abengoa
ABENGOA - Archivo

Abengoa ha comunicat aquest dimarts, en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que el seu consell d'administració ha presentat la sol·licitud als jutjats de Sevilla per acollir-se al preconcurs de creditors, amb l'objectiu de negociar un acord de refinançament que permeti salvar la matriu o bé obtenir adhesions a la seva proposta de conveni.

  • 0,02€
  • 0,00%

El preconcurs, ha explicat la companyia, afecta exclusivament la societat individual Abengoa, S. A., per la qual cosa no tindran cap efecte sobre els acords de reestructuració signats del grup encapçalat per Abengoa Abenewco 1, S.A.O. el 6 d'agost.

A principis d'aquest mes es va anunciar la signatura per part d'Abengoa d'un acord de reestructuració amb els seus creditors, la qual cosa li ha permès esquivar l'amenaça de fallida que pesava sobre la companyia davant la falta de liquiditat que arrossegava. La idea és obtenir un nou finançament, així com la reestructuració del deute per poder desenvolupar el pla de negocis actualitzat.

En concret, l'acord suposa que Abengoa Abenewco 1 (Abenewco 1), que és la societat capçalera de tots els negocis i per a les necessitats dels quals s'hauran d'usar exclusivament tots aquests nous fons, rebrà un préstec a cinc anys per import de fins a 230 milions d'euros per al qual s'ha sol·licitat la garantia de l'ICO a l'empara del que preveu el Reial decret llei de mesures urgents i extraordinàries contra l'impacte social i econòmic de la Covid-19, que suposarà més liquiditat.

A més, se subscriu una nova línia d'avals 'revolving' a cinc anys per un import de fins a 126,4 milions d'euros, ampliable a 300 milions d'euros, tot a fi de finançar les necessitats de liquiditat i avals del grup encapçalat per Abenewco 1 fins a finals de 2021. Aquestes línies d'avals compten amb la cobertura de Cesce per un 60% del tram internacional. Addicionalment, està previst que la Junta d'Andalusia aporti 20 milions d'euros addicionals a aquest pla de rescat.

"Aquesta mesura, que no afecta la reestructuració recentment anunciada relativa a Abenewco1, cerca la millor solució per al conjunt de societats. Aquesta reestructuració és la que garanteix la seva viabilitat i sostenibilitat, així com el manteniment de l'ocupació", assenyala l'empresa.

Al text publicat aquest dimarts, la companyia deixa constància que aquesta decisió d'acollir-se a la llei concursal per part d'Abengoa S.A. no afecta als acords de reestructuració signats el 6 d'agost, que es refereixen al finançament del grup encapçalat per Abengoa Abenewco1 i que es troben en fase d'adhesions per part dels creditors.

"La decisió de presentar la comunicació prevista a l'article 5 bis de la Llei Concursal s'adopta després de recaptar els assessoraments externs oportuns i amb la finalitat de protegir els interessos dels creditors i accionistes d'aquesta societat, habilitant un temps addicional per a obtenir els acords necessaris amb els creditors de la societat", explica l'empresa.

La companyia apunta que el seu objectiu en presentar aquesta sol·licitud és protegir interessos tant dels creditors com dels accionistes d'Abengoa S.A. i, a més, d'evitar que la presentació de concurs voluntari. Aquest objectiu és també part del procés general de reestructuració, perquè cerca "la millor solució possible" per a la totalitat de les societats del grup que permeti garantir-ne la viabilitat i sostenibilitat a llarg termini.

La firma recorda, al seu torn, que des del 19 de maig d'enguany Abengoa S.A. es troba en causa de dissolució, per registrar un patrimoni net negatiu de 388 milions d'euros, amb motiu de la de la valoració realitzada per un expert independent de la participació que té aquesta companyia de manera indirecta a Abengoa Abenewco1.

L'empresa assenyala que la deterioració d'aquesta participació resulta de la valoració del negoci del grup segons el Pla de Viabilitat actualitzat presentat el 19 de maig de 2020 i una vegada registrats els impactes previstos per la crisi de la Covid-19.

La companyia apunta que aquesta situació i la necessitat que el consell d'administració prengués una decisió dins dels dos mesos posteriors a la declaració de l'estat d'alarma han motivat la postura de sol·licitar acollir-se a la llei concursal, per disposar de més termini per "continuar i poder culminar" les negociacions amb els creditors d'Abengoa S. A.

CAUSA DE DISSOLUCIÓ D'ABENGOA S.A.

L'operació de reestructuració de Abenewco 1 no seria suficient per si sola per a poder reequilibrar el patrimoni d'Abengoa S.A., que es troba en causa de dissolució, perquè serà a més necessari que s'adhereixi una majoria del 96% del passiu de la societat a la sol·licitud de conversió del deute de 153 milions d'euros en préstecs participatius.

Als estats financers resumits presentats al maig de l'exercici 2019, Abengoa va anunciar unes pèrdues netes de 517 milions d'euros aquest any, enfront dels 'números vermells' de 1.498 milions d'euros en l'exercici anterior.

El grup va indicar que, a tancament de l'exercici 2019, el patrimoni net de la societat individual Abengoa registrava un import negatiu de 388 milions d'euros, la qual cosa el col·locava en situació de causa de dissolució.

Noticias relacionadas

contador