ep vicepresidentedecomision europea frans timmermans
EUROPA PRESS

El Partit Laborista ha guanyat les eleccions al Parlament Europeu que s'han celebrat aquest dijous als Països Baixos, segons els sondejos a peu d'urna. El Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD) del primer ministre, Mark Rutte, hauria quedat segon, d'acord amb aquestes estimacions.

Amb això, laboristes i conservadors haurien aconseguit neutralitzar l'amenaça del populista Thierry Baudet i el seu Fòrum per a la Democràcia (FVD), que aspiraven a alçar-se amb la primera plaça.

En confirmar-se, la victòria dels laboristes holandeses reforçaria la posició del spitzenkandidaten dels socialistes europeus, Frans Timmermans, per substituir Jean-Claude Juncker al capdavant de la Comissió Europea.

Timmermans, actualment primer vicepresident de l'Executiu comunitari i responsable d'Estat de Dret, ha acudit a primera hora al centre electoral que li correspon a la seva ciutat natal, Heerlen, al sud-est del país.

El cap de llista dels euroescèptics de l'Aliança dels Conservadors i Reformistes d'Europa, Jan Zahradil, serà el següent a poder votar entre demà i demà passat, quan obrin les escoles al seu país, a la República Txeca.

La resta de candidats dels principals grups, entre ells l'alemany del Partit Popular Europeu Manfred Weber, la comissària danesa liberal Margrethe Vestager i l'alemanya dels Verds Ska Keller hauran d'esperar que comenci la jornada electoral als seus països diumenge.

Els resultats oficials de les eleccions europees als diferents estats membre no es coneixeran fins diumenge, quan conclourà la votació que els Països Baixos i el Regne Unit han inaugurat aquest dijous. En aquest últim país la llei electoral no permet publicar sondejos a peu d'urna.

contador