ep archivo   el presidente del gobierno pedro sanchez 20230717104904
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que pretén presentar-se a la investidura sense esperar el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. A més, ha assenyalat que buscarà "ampliar" la "majoria progressista", en una clara referència a Coalició Canària, que podria ser la clau per desempatar a favor del bloc d'esquerres.

En aquest sentit, Sánchez ha assenyalat que certs grups “es van anar distanciant del govern progressista per la fatiga d'aquests anys tan durs o com a conseqüència de la intensa propaganda desplegada pel duo PP i Vox”. Tot i això, ha considerat que toca "traduir aquesta majoria social en una majoria parlamentària al Congrés dels Diputats".

És per això que buscarà la investidura "quan es constitueixin les Corts", ja que, d'aquesta manera, Espanya podrà "continuar creixent i creant ocupació", així com "avançant en drets socials". Així, Sánchez ha agraït el "pronunciament tan clar" de la societat a les urnes, ja que aquestes han posat de manifest "que els que proposen la derogació i la reculada no són majoria".

Tot i això, el líder del Partit Popular no ha opinat el mateix sobre el resultat electoral. Així, Feijóo ha enviat aquest diumenge una carta al president en què demana "establir un diàleg responsable" després de guanyar el PP les eleccions generals.

En aquest sentit, el gallec ha demanat evitar el "bloqueig" i la "ingovernabilitat del país" després de conèixer els resultats definitius amb el recompte del vot exterior, més conegut com a CERA, que ha permès al Partit Popular recuperar un escó a Madrid enfront del PSOE.

A més, ha destacat que la petició de reunir-se respon a un "sentir àmpliament estès", ja que "un factor continu de governabilitat i normalitat al nostre país" durant la democràcia ho ha constituït "el reconeixement que la força política guanyadora en eleccions generals és la que ha de governar” davant d'alternatives “negatives” que “portin al límit el nostre sistema constitucional”.

Per part seva, el socialista ha assenyalat en la seva resposta a la missiva que el sistema democràtic espanyol "compta amb regles clares per a la configuració del govern de la nació", les quals "s'ajusten als principis de la democràcia parlamentària". En aquest aspecte, ha aclarit que "fixa a l'àmbit del Congrés dels Diputats l'espai en què s'hauran d'articular les majories que permetin la investidura del candidat o candidata que recull els suports necessaris".

Alhora, ha recordat a Feijóo que el Partit Popular ha aconseguit la presidència de governs autonòmics i alcaldies "malgrat no ser la força més votada, ni la que comptava amb un nombre més gran d'escons". Després d'això, Sánchez ha emplaçat el líder popular a reunir-s'hi després de la constitució del Congrés dels Diputats, així com ho farà "amb la resta de portaveus dels grups parlamentaris amb representació a la Cambra".

contador