ep entrevista en lasexta al presidente del gobierno pedro sanchez
LASEXTA

Dura estirada d'orelles del Financial Times a Pedro Sánchez després de les eleccions. El diari britànic ha publicat un article d'opinió en el qual critica l'estratègia del líder del PSOE perquè, lluny de sortir reforçat d'aquesta cita a les urnes, n'ha sortit debilitat i ara ho té més difícil per governar. De fet, assegura que només li queda "trobar l'opció menys dolenta" per desbloquejar la situació, tot i que creu que per a Espanya això implicarà "més inestabilitat i un govern incapaç de tirar endavant les seves polítiques".

"Després de la seva pírrica victòria, Sánchez no té bones opcions", diu FT, que creu que les úniques alternatives probables "donarien lloc a governs en minoria". "En un món ideal, un acord amb els conservadors tradicionals donaria a Espanya l'oportunitat de posar en marxa les necessàries reformes del mercat laboral i l'Estat de Benestar", però aquesta és una opció que no està damunt de la taula perquè l'aliança PSOE -PP, que ja tots dos partits han descartat, deslligaria un risc amb el qual seria difícil lluitar: "deixar l'oposició en mans de l'extrema dreta", cosa que segons aquest mitjà "planteja una perspectiva perillosa".

Per tant, el socialista només pot buscar la solució a l'esquerra, i per a Financial Times pot ser que la "millor" de les opcions sigui la d'una "aliança difícil de gestionar" entre l'esquerra, l'extrema esquerra i els partits regionals, amb l'abstenció de Ciutadans. Perquè si Sánchez busca l'acord amb Unides Podem i l'abstenció d'ERC, encara que això permetria el diàleg necessari per calmar la crisi catalana, també posaria en una situació difícil el nou govern si ERC insistís en un altre referèndum d'independència, i podria ser, fins i tot, que el preu que hagués de pagar fos "massa alt".

LA CULPA, NO NOMÉS DE SÁNCHEZ

Però la veritat és que el diari britànic no culpa només a Sánchez de la situació en què es troba Espanya, que elecció rere elecció és "més ingovernable" que abans i la situació no fa "més que empitjorar". En la seva opinió, el líder socialista té part de la culpa per convocar unes eleccions que han donat ales a Vox, que s'ha recolzat en la qüestió catalana per certificar la seva pujada a les urnes.

Encara que FT creu que Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Ciutadans) també té part de la culpa de la pujada que ha experimentat l'extrema dreta en les eleccions del 10 de novembre. "També són els responsables de l'auge de l'extrema dreta" perquè "tement quedar eclipsats per l'onada ultranacionalista, han competit entre ells aquest any per ser els més intransigents amb el nacionalisme català" i, d'aquesta manera, "han alimentat la bèstia la qual intentaven controlar".

I, sens dubte, diu aquest mitjà, "el major fracàs és el de Rivera", que "va escorar el seu partit suposadament centrista a la dreta, descartant una coalició amb Sánchez després de les eleccions d'abril", cosa que "va ser un greu error" que s'ha confirmat amb la pèrdua de suports, cosa que al seu torn ha acabat provocant la dimissió del propi Albert Rivera. "No té cap sentit ser un partit de centre i negar-se a actuar com a eix entre l'esquerra i la dreta. Els votants van veure la fal·làcia i van desertar en massa a la veritable dreta, cosa va destrossar Ciutadans i va acabar amb la carrera política del líder de Ciutadans", remarca Financial Times.

El diari conclou assegurant que "la fragmentació, la polarització i l'auge de la política identitària en forma de nacionalisme radical -ja sigui català, basc o espanyol- estan corroint la convivència entre els espanyols", cosa que pot portar més d'un problema al futur.

Noticias relacionadas

contador