• El mercat dóna per fet que l'entitat deixarà l'augment dels interessos per al mes de desembre
  • La institució també revisarà les seves previsions sobre el creixement, l'atur, la inflació i els tipus als EUA
yellen fed fomc marzo

Ja és aquí. Aquesta tarda, a les 20 hores, la Reserva Federal (Fed), el banc central dels Estats Units, difondrà el seu veredicte. En aquest mateix instant, milers d'experts i inversors de tot el món destriparán a tota velocitat el comunicat que l'entitat difondrà per saber si el banc central nord-americà fa el que s'espera, que és mantenir els tipus d'interès, o si en canvi, li dóna per sorprendre amb una pujada en el preu del diner fins al 0,50-0,75%.

"Comptem fins a cinc membres del FOMC (el Comitè de la Fed que decideix sobre la política monetària) que donen suport a una pujada de tipus al setembre. La decisió està més a prop del que el mercat anticipa, per la qual cosa mantenim la nostra previsió d'una pujada de tipus al setembre".

"La història indica que a la Fed no li agrada sorprendre el mercat amb una pujada de tipus", afirmen des del banc britànic

És la visió contrària dels experts de Barclays sobre la decisió que la Fed prendrà avui dimecres, a les vuit de la tarda hora espanyola. "La història indica que a la Fed no li agrada sorprendre el mercat amb una pujada de tipus", afirmen des del banc britànic. No obstant això, per sostenir el seu raonament, afegeixen que una pujada de tipus serà defensada per "George, Bullard, Mester, Fischer i Rosengren" (tots ells membres del Comitè Federal de Mercat Obert - FOMC, per les sigles en anglès - el comitè de la Fed que decideix sobre els tipus).

En aquest sentit, destaquen "el canvi de posició de Rosengren", ja que suposa un canvi en l'equilibri de poder dins del FOMC (entre els 'falcons' (hawkish), que defensen apujar els tipus, i els 'coloms' (dovish), que prefereixen esperar i mantenir-los). "Conegut per la seva anterior posició dovish, Rosengren ara veu riscos també per a l'economia si la Fed no eleva els tipus", afirmen. Actualment, el FOMC compta amb 10 membres, de manera que aquests canvis de bàndol poden modificar els equilibris i, per tant, afavorir la pujada dels interessos.

Dins el grup de 'coloms', Barclays inclou "Evans, Tarullo, Brainard i Kashkari", que segueixen preocupats per la debilitat de la inflació als Estats Units. En qualsevol cas, aquests analistes assenyalen que la Fed podria justificar una possible pujada de tipus per la seva confiança que la inflació, a llarg termini, aconseguirà el seu objectiu del 2%. "I si Janet Yellen no aconsegueix el suport suficient per apujar tipus, haurà d'aplacar als 'falcons' amb un llenguatge que s'anticipi una pujada al desembre", remarquen.

Segons dades de CME Group, la possibilitat que el banc central americà elevi el preu del diner aquesta setmana és molt reduïda, només del 15%

La Fed no apuja els tipus als EUA des de desembre de 2015, quan els va elevar per primera vegada des de juny de 2006 a 25 punts bàsics, des del 0-0,25% en què romanien des de desembre de 2008 fins a l'actual 0,25 -0,50%. Segons dades de CME Group, la possibilitat que el banc central americà elevi el preu del diner aquesta setmana és molt reduïda, només del 15%. No obstant això, per a la reunió del 14 de desembre aquesta possibilitat s'eleva fins al 55%. En qualsevol cas, si Janet Yellen incompleix les previsions i decideix apujar els tipus, pot haver-hi una gran 'festa' al mercat.

Un altre dels pocs analistes (segons el consens de Bloomberg només hi ha un 20% de possibilitats d'una pujada de tipus) que anticipa un moviment al setembre és Adrien Pichoud, economista en cap d'SYZ Asset Management, en afirmar que "el risc d'una pujada sorpresa és important i recomanem posicionar les carteres en conseqüència, limitant l'exposició als actius de riscos, sobretot en renda variable dels EUA i mercats emergents, i adoptar una posició de cautela pel que fa a la durada", sosté.

SETEMBRE NO, PERÒ DESEMBRE SÍ

Hatzius ha reduït aquesta probabilitat fins a "menys del 5%", a causa de "la falta d'un missatge precís des de la Fed sobre una pujada de tipus"

Els qui defensen que la Fed no mourà fitxa estan liderats per Goldman Sachs. Jan Hatzius, economista en cap del poderós banc americà, afirma que "no espero canvis des de la Fed". Fa un parell de setmanes, Goldman va reduir fins al 40% des del 55% la possibilitat d'una pujada al setembre. Però ara, Hatzius ha reduït aquesta probabilitat fins a "menys del 5%", a causa de "la falta d'un missatge precís des de la Fed sobre una pujada de tipus".

Hatzius afegeix que "si el FOMC estigués preparant una pujada de tipus aquesta setmana, la història suggereix que hagués fet passos més directes per preparar l'escenari i evitar una sorpresa als mercats. La Fed no ha apujat els tipus quan la probabilitat implícita del mercat era tan baixa com ara, almenys des de 1994".

No obstant això, l'economista en cap de Goldman Sachs assenyala que la probabilitat d'una pujada el 2016 és del "65% al ​​desembre". En la seva opinió, "el FOMC està dividit i hi ha almenys 7 dels seus membres que prefereixen apujar tipus ara o, almenys, molt aviat. En aquestes situacions, el Comitè sol utilitzar el comunicat posterior per forjar un compromís, així que esperem un to més 'hawkish' en el text. Considerem desembre com la data més adequada, a causa de la proximitat entre la reunió de l'1 i 2 de novembre i les eleccions del 8 de novembre".

SENSE PUJADA DE TIPUS, PERÒ MISSATGE MÉS AGRESSIU

Està bastant clar que la Fed no apujarà els tipus d'interès aquesta setmana, però segurament utilitzarà la reunió per a establir l'escenari per a desembre i més endavant

Per la seva banda, Luke Bartholomew, gestor d'Aberdeen Asset Management, també defensa la posició majoritària. "Està bastant clar que la Fed no apujarà els tipus d'interès aquesta setmana, però segurament farà servir la reunió per establir l'escenari per a desembre i més endavant. El missatge de la Fed dels últims temps ha estat essencialment que l'economia està a punt d'estar preparada per a una altra pujada de tipus d'interès, però encara no s'ha arribat a aquesta situació".

Aquest expert afegeix que "els últims discursos de diversos portaveus de la Fed han suggerit que diversos d'ells estan impacients per dur a terme una nova pujada de tipus d'interès. Però els principals càrrecs al voltant de Yellen volen veure més evidències positives abans de realitzar la pujada. El compromís probablement serà apuntar una pujada aquest any, al desembre, quan les eleccions presidencials hagin quedat enrere".

En la seva opinió, "hi ha un debat en curs a la Fed al voltant de l'estructura fonamental de l'economia. Part d'aquest debat és comprendre que els tipus d'interès propers a zero és probable que siguin una característica recurrent en la política monetària en el futur. El resultat és que algunes d'aquestes eines polítiques poc convencionals que hem vist els últims anys podrien convertir-se en mesures permanents per a les solucions de la Fed en temps de crisi. Probablement, no hi ha força més poderosa en els mercats financers que la Fed , de manera que aquest debat té implicacions molt més importants per als inversors que els cavallets sense fi sobre quan tindrà lloc la propera pujada de tipus d'interès".

Desembre sembla el moment més probable per a veure un enduriment addicional de la política monetària als Estats Units

Hans Bevers, economista en cap de Degroof Petercam AM, comenta que "la combinació de les últimes caigudes en la confiança empresarial, les dades decebedores de PIB del segon trimestre i la inflació per sota de l'objectiu suggereix que una pujada de tipus al setembre probablement està fora de la taula".

"Desembre sembla el moment més probable per veure un enduriment addicional de la política monetària als Estats Units. Per ara, però, la Fed continuarà adoptant un enfocament molt cautelós d''esperar i veure', com ha estat el cas des de fa diversos anys", conclou.

Finalment, des d'Ebury, firma especialitzada en divises, afirmen que la Fed no adoptarà cap canvi en els tipus d'interès, però anticipen "una declaració agressiva que reconegui la solidesa de la inflació i el mercat laboral, i prepari els mercats per a una altra pujada de tipus abans del tancament de l'exercici".

Ebury considera possible que "un grup de membres discrepants exigeixi l'aplicació de pujades. Tot això aplanarà el terreny perquè s'apliqui, gairebé amb tota seguretat, una pujada al desembre, si bé encara hi ha una probabilitat remota que es dugui a terme fins i tot abans d'aquesta data". el seu consell és cobrir qualsevol exposició a un dòlar fort abans de la reunió de dimecres.

contador