• La presidenta de la Fed compareixerà una altra vegada aquest dijous davant el Senat
Janet Yellen
La presidenta de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Janet Yellen

La presidenta de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Janet Yellen, marcarà aquest dimecres l'esdevenir als mercats, tot i que no començarà a parlar davant el Comitè de Serveis Financers de la Casa de Representants (la cambra baixa del Congrés) fins a les quatre de la tarda (hora espanyola). Normalment, els seus discursos davant el Congrés i el Senat (demà, dijous) es publiquen abans per la qual cosa, al voltant de l'hora d'obertura de les borses nord-americanes (15.30 hores) probablement ja es comptarà amb aquesta referència, que previsiblement afectarà directament les places a l'altra banda de l'Atlàntic i també a aquest costat.

La compareixença de Yellen s'emmarca en un context polític encara més enrarit als Estats Units. Aquest dimarts les borses van reaccionar negativament després de conèixer que el fill gran de Donald Trump havia publicat els correus electrònics que va creuar amb una advocada russa que deia tenir informació compromesa sobre Hillary Clinton. Les borses nord-americanes van reaccionar bruscament a la baixa després de conèixer aquesta informació i posteriorment es van recuperar. No obstant això, això va arrossegar les borses europees que ja havien tancat quan Wall Steet es va tranquil·litzar.

La qüestió serà veure si les paraules de Yellen desvien l'atenció dels traders i apaivaguen el nerviosisme. "En principi s'espera que la presidenta de la Fed no surti del 'guió' establert per la institució, en què es considera que la debilitat de la inflació és conjuntural i que l'economia nord-americana 'progressa adequadament'", apunten els experts de Link Securities al seu informe diari.

Els inversors esperen que Janet Yellen parli sobre els tipus d'interès i sobre l'inici del procés de reducció de la mida del balanç de la Fed. "És poc probable, però, que Yellen digui quan es durà a terme una nova pujada de tipus, encara que creiem que confirmarà que hi haurà una més abans de finals d'any si l'economia ho permet", afegeixen aquests experts.

Aquest dimarts va parlar Lael Brainard, un dels governadors de la Fed i persona propera a Yellen. Brainard va dir que no veia molt marge addicional per seguir pujant tipus. Amb tot, des de Link apunten que és probable que la presidenta de la Fed se centri en marcar les línies mestres del procés de reducció de balanç.

"Yellen haurà de ser subtil en el seu enfocament. Confiem que l'últim que vol és fer que el mercat es converteixi en una muntanya russa", assenyala Naeem Aslam, expert d'Think Markets

"És evident que tant la renda variable com la fixa i les divises reaccionaran a les paraules de Yellen", afegeixen els experts de Link Securities.

TRES PUNTS CLAU

Tres punts seran clau a la intervenció d'aquest dimecres de Janet Yellen, segons apunta Naeem Aslam, cap d'anàlisi de Think Markets al Regne Unit. "El factor més important", apunta, serà "el tema del balanç". "Els inversors volen saber què amaga sota la màniga la presidenta de la Fed ", afegeix aquest expert. El mercat espera que la Fed anunciï novetats sobre la reducció de la mida del balanç al setembre.

En segon lloc, el mercat vol conèixer quantes pujades de tipus li queden a la Fed per aquest any i el ritme de pujades de tipus per al proper any. El tercer punt clau, assenyala aquest expert, és el futur de la Fed després que Yellen abandoni l'organisme i alguna pista sobre quin camí ha d'adoptar el seu successor en relació al mercat de treball.

"Yellen haurà de ser subtil en el seu enfocament. Confiem que l'últim que vol és fer que el mercat es converteixi en una muntanya russa", afegeix Aslam.

Noticias relacionadas

contador