la secretaire americaine au tresor janet yellen lors d une reunion a la maison d hotes d etat diaoyutai a pekin chine

Un pas a la bona direcció. Així ha resumit la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, la visita diplomàtica a la Xina, on ha mantingut diverses reunions amb representants econòmics del gegant asiàtic com el viceprimer ministre He Lifeng o el primer ministre Li Qiang. Segons Yellen, aquestes reunions han servit per “ajudar a construir un canal de comunicació resistent i productiu amb el nou equip econòmic de la Xina”.

Tot i això, Yellen ha reconegut que segueix havent-hi "desacords significatius" entre les postures de les dues principals economies del món i que, encara que aquest viatge ha acostat postures entre Washington i Pequín, "cap visita resoldrà els nostres reptes de la nit al dia".

La relació entre els Estats Units i la Xina s'ha deteriorat durant els darrers anys. Entre les qüestions que divideixen els països figuren els drets humans a Sinkiang (regió habitada majoritàriament per gent de l'ètnia uigur) i Hong Kong, les reivindicacions territorials sobre Taiwan i el Mar de la Xina Meridional i l'avenç de Pequín sobre indústries com els semiconductors o la intel·ligència artificial. Tot això ha portat les dues potències a entaular una guerra comercial en què han restringit mútuament exportacions clau per accedir a una sèrie de tecnologies avançades.

En aquest sentit, la secretària del Tresor ha subratllat la necessitat de millorar la comunicació entre els Estats Units i la Xina per intentar superar aquest problema i ha indicat que tant el president Joe Biden com ella mateixa “no veiem la relació entre tots dos en el marc d'un conflicte entre grans potències".

De la mateixa manera, l'economista nord-americana va definir les seves reunions amb els representants xinesos com a "directes, substancials i productives" i va recalcar la idea que els dos països estableixin una "competència econòmica sana".

"Creiem que el món és prou gran perquè els nostres dos països hi prosperin. Però tenim l'obligació de gestionar la relació de manera responsable. Hem de trobar la manera de viure junts i compartir la prosperitat global", va afegir Yellen en una compareixença de premsa al final de la seva visita, alhora que ha destacat que les dues parts tindran "una comunicació més freqüent i regular" en el futur, de la qual "se'n derivaran beneficis".

Les dades comercials semblen ratificar aquesta tesi, ja que, malgrat l'augment de les tensions, el comerç entre els dos països va créixer per tercer any consecutiu. El 2022, la Xina va exportar béns per valor de 536.000 milions de dòlars cap als EUA, mentre que els EUA van exportar béns valorats en 154.000 milions de dòlars a l'altra direcció.

Yellen també va instar Pequín a col·laborar amb els Estats Units en matèria de canvi climàtic i va demanar el seu suport a institucions com el Fons Verd per al Clima, creat per ajudar els països en desenvolupament a adaptar-se al canvi climàtic i reduir-ne els efectes.

LA GUERRA DELS XIPS

L'últim episodi d'empitjorament de les tensions entre Washington i Pequín té a veure amb els xips i els semiconductors, un sector que ha anat cobrant protagonisme a l'últim any, especialment després de l'auge de la intel·ligència artificial.

El setembre passat, els Estats Units van demanar a Nvidia que deixés d'exportar xips concrets a la Xina per preocupacions relatives a la seguretat nacional. En els mesos següents, socis comercials com els Països Baixos o el Japó també van restringir-hi les seves exportacions, tensant encara més la corda amb Pequín. La gota que va fer vessar el got va arribar fa una setmana, quan Washington va dificultar encara més l'accés a Pequín a la tecnologia per crear els semiconductors més avançats, una mesura a la qual el gegant asiàtic va respondre anunciant estrictes límits a les exportacions de metalls crítics per a aquesta indústria com el gal·li o el germani.

Yellen va assegurar que hi ha hagut un acostament entre les dues parts, encara que sense arribar a un acord. "Creiem que és possible aconseguir una relació econòmica mútuament beneficiosa a llarg termini que recolzi el creixement i la innovació a banda i banda. Els EUA no busquen desacoblar-se de la Xina. Però una cosa és desacoblar-se i una altra diversificar les cadenes de subministrament més crítiques o adoptar mesures específiques per motius de seguretat nacional", va explicar la secretària del Tresor.

En referència a això, Yellen ha assegurat que un "desacoblament" de les "dues economies més grans del món" seria "desastrós per als dos països i desestabilitzador per al món". "Seria una cosa impossible d'emprendre. Volem una economia global dinàmica i saludable, oberta, lliure i justa, no una que estigui fragmentada i obligui els països a prendre partit", ha afegit.

Segons Yellen, la competència sana entre els dos països serà "sostenible" només si beneficia les dues parts" i ha destacat que va traslladar la preocupació nord-americana sobre "les pràctiques econòmiques injustes de la Xina", com polítiques no basades en el mercat o les barreres a l'accés al mercat xinès per a les empreses estrangeres.

"Un tracte just és fonamental perquè empreses i treballadors nord-americans competeixin en igualtat de condicions i es beneficiïn econòmicament del comerç i la inversió amb la Xina", ha subratllat Yellen, que ha assegurat que ha intentat "dissipar els seus temors que féssim una cosa que tingués un impacte generalitzat en l'economia xinesa".

En resposta, el Ministeri de Finances xinès va afirmar que "la naturalesa de les relacions econòmiques i comercials entre la Xina i els Estats Units és mútuament beneficiosa i beneficiosa per a les dues parts" i que no hi ha guanyador en una guerra comercial.

La reunió de Yellen podria ser l'avantsala d'una reunió entre Biden i el president xinès Xi Jinping el setembre que ve a la cimera del G20. Fa dues setmanes, el secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, va visitar la Xina i, els pròxims dies, John Kerry, enviat presidencial especial per al clima, també té previstes una sèrie de reunions al gegant asiàtic.

contador