janet yellen 20211123125121

La secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha dit aquest diumenge que si no s'eleva el sostre del deute, es produirà una "forta recessió econòmica" als Estats Units, i ha reiterat la seva advertència que el Departament del Tresor es podria quedar sense recursos per pagar les obligacions de deute al juny.

"La nostra projecció actual és que a principis de juny arribarà un dia que no podrem pagar les nostres factures llevat que el Congrés elevi el sostre del deute, i és una cosa que insto encaridament el Congrés a fer", va dir Yellen al programa This Week de la cadena abc.

Yellen va remarcar que els Estats Units ja han estat utilitzant "mesures extraordinàries" per evitar l'impagament, i no és una cosa que el Departament del Tresor pugui continuar fent. Ha reiterat que el Congrés ha de prendre mesures per evitar una "calamitat econòmica".

"Hi ha un ampli consens en què es produirà un caos financer i econòmic", va advertir.

El president dels Estats Units, Joe Biden, es reunirà amb els líders republicans aquest dimarts per demanar-los que acceptin elevar l'actual límit de 31,4 bilions de dòlars. El Congrés sol vincular l'aprovació d'un sostre de deute més alt a estipulacions sobre mesures pressupostàries i de despesa.

El mes passat, la Cambra de Representants va aprovar un projecte de llei per elevar el sostre, que actualment equival aproximadament al 120% de la producció econòmica anual del país, però va incloure al projecte de llei amplies retallades de la despesa durant la propera dècada.

El president Biden vol que el Congrés accepti elevar el sostre del deute sense condicions. Biden ha dit que no negociarà sobre l'augment i que discutirà les retallades pressupostàries un cop resolta la qüestió.

El govern de Biden està estudiant si hi ha marge constitucional perquè el president segueixi emetent un nou deute sense l'aprovació del Congrés.

"No hauríem d'arribar al punt d'haver de plantejar-nos si el president pot continuar emetent deute. Seria una crisi constitucional", va declarar Yellen a abc.

El sostre del deute s'ha elevat, ampliat o revisat 78 vegades des del 1960, sovint amb negociacions que s'han resolt a l'últim minut.

contador