• És el tercer canvi que el banc central incorpora aquest any en el sistema canviari del iuan
yuan-dollar

El Banc Popular de Xina (PBoC per les seves sigles en anglès) està valorant estendre el rang del 2% en el qual permet fluctuar al iuan contra el dòlar, a partir d'un punt fix que marca diàriament. Mitjançant aquesta mesura, que s'ha considerat un canvi més aviat cosmètic, el banc central contempla estendre aquesta banda al 3%, per ratificar que es troba embarcat en un procés de reforma i aperturisme en la seva política sobre l'operativa en divises, al mateix temps que se centra en la reducció del deute.

Segons informa 'Reuters', fonts coneixedores d'aquests canvis asseveren que, d'aquesta manera, el gegant asiàtic podria recolzar la seva tesi que la liberalització del renminbi (com també es denomina a la moneda xinesa) està en marxa. També esperen que aquest gest ajudi a establir una relació de confiança amb Washington durant les converses sobre relacions comercials entre les dues majors potències mundials que s'estan duent a terme.


El gegant asiàtic pretén demostrar que la liberalització del renminbi està en marxa

No obstant això, les mateixes fonts assumeixen que el canvi tindrà escassos efectes reals, a causa del nivell amb el qual el iuan arrenca la seva cotització diària i els ferris controls sobre les sortides de capitals que limitaran l'impacte d'aquesta reforma. "Es tracta simplement d'un gest per expressar el compromís amb la reforma del mercat a llarg termini", han assenyalat.

De fet, les circumstàncies del mercat no justifiquen que hi hagi una pressa excessiva perquè aquesta ampliació que, ara com ara, és només una proposta que ha transcendit després de la reunió que el Partit Comunista va celebrar aquest any. Des que la banda del 2% va ser introduïda el març del 2014, mai ha estat posada a prova.

ALTRES CANVIS EN EL IUAN

No és la primera vegada en aquest any que l'agència estatal que controla el mercat de les divises a Xina (SAFE per les seves sigles en anglès) introdueix petits canvis en el sistema canviari del iuan. Al febrer, va anunciar una reducció horària al canvi fix diari respecte al qual l'autoritat monetària del país permet fluctuar la seva divisa contra la cistella de monedes de 24 països sobre la qual mesura el seu acompliment.

Així, el sistema de tipus de canvi de la divisa (CETS per les seves sigles en anglès), va retallar el període durant el qual es manté vigent el preu que fixa diàriament fins a 15 hores, des de les 24 hores que s'explicaven anteriorment (de les 08:30 GMT fins a les 23:30 GMT). Fins a aquest moment, les autoritats anunciaven el nou tipus de canvi contra el dòlar basant-se en el preu de tancament del iuan del dia anterior i ponderant totes aquestes divises a les 08:30 GMT.

Més tard, al maig, es va escometre un segon canvi molt més significatiu. El supervisor monetari del gegant asiàtic va incloure un "factor d'ajust contra-cíclic" que no ha estat revelat, que va ser interpretat com la forma en la qual Pequín preveu esmorteir la volatilitat del renminbi.

A la fi de l'any passat, el banc central xinès també va ampliar el nombre de divises contra les quals mesura el renminbi de 13 a 24 i va disminuir el pes del dòlar en el seu sistema canviari en un 4%, fins al 22,4% que manté en l'actualitat, del 26,4% anterior.

Quant a l'acompliment del iuan, ara com ara ha aconseguit revertir gairebé a la meitats de les pèrdues del 6,5% contra el dòlar que va acumular en 2016 -que seguia al 4,5% que es va devaluar en 2015-, quan va protagonitzar el seu major declivi anual des de 1994. La divisa xinesa ha remuntat un 3% en els primers set mesos de l'any, un encariment que és fruit de l'enginyeria monetària del Banc Popular de Xina (PBoC per les seves sigles en anglès), més que un reflex de la millora de la seva economia, segons l'opinió d'experts consultats per Bolsamanía.

contador