• El banquer considera la "diversitat de punts de vista" una fortalesa per l'autoritat monetària europea
  • La seva possible tàndem amb De Guindos al BCE s'obrirà un període més restrictiu i conservador al regulador del bloc
jens weidmann  president of the deutsche bundesbank

A Jens Weidmann 'li creixen les ales'. El president del Bundesbank va defensar aquest dilluns, durant un esdeveniment organitzat pel Banc Central d'Àustria, la seva previsió que el màxim regulador monetari europeu encareixi el preu del diner al pròxim exercici. No es tracta d'una opinió qualsevol, el regulador alemany és un dels més forts candidats per substituir Draghi a l'octubre de 2019, i la seva fama de conservador i poc flexible preocupa certa part del Banc Central Europeu (BCE) per la seva defensa a Berlín, per sobre del total dels seus membres.

Davant d'aquest sentiment, el banquer va reconèixer el seu gust per la "diversitat de punts de vista" que hi ha al BCE, cosa que considera una "fortalesa" de la institució mentre hi hagi un "consens en relació a l'objectiu final", i un debat sobre "la manera adequada d'arribar-hi", ha declarat avui a Viena.

Mentre hi hagi "un consens en relació a l'objectiu final", el debat sobre "la manera d'arribar-hi" és positiu, ha recalcat Weidmann

Durant un extens discurs, Weidmann va reiterar la seva oposició enfront d'una major i perllongada política expansiva per ajudar tant a dipositants, com a entitats creditícies i governs, fins que els bancs no netegin els seus balanços i la sobirania en matèria financera sigui compartida d'una major manera. En aquest context, preguntat sobre una futura pujada dels tipus el 2019, el banquer alemany va reconèixer que aquest escenari no li sembla "completament irreal".

UNA FIGURA RECOLZADA I TEMUDA A PARTS IGUALS

La figura de Weidmann ha estat controvertida en el seu ascens meteòric cap a l'elit política d'Alemanya. Conseller econòmic des del primer mandat d'Angela Merkel, va aconseguir escalar fins a la cadira del banc central el 2011 després de la dimissió d'Alex Weber al centre de l'huracà de la crisi econòmica recent. Així, el banquer es convertia en el president més jove de la història del Bundesbank, malgrat la seva escassa o nul·la experiència en bancs centrals. La confiança de la cancellera en la seva figura era i és cega.

La seva figura en el total de la Unió és, però, no tan apreciada. L'alemany ha estat l'únic conseller de l'autoritat monetària que ha votat de manera repetida i sistemàtica en contra de les polítiques 'no convencionals' desenvolupades per Mario Draghi durant els últims anys. A l'actualitat, Weidmann continua manifestant el seu desacord davant tals pràctiques, tot i la falta de pressió inflacionista, amb un missatge centrat en els perills de no acabar a temps amb l'expansió monetària. Una posició centrada en l'austeritat i la responsabilitat davant d'actes temeraris en el marc financer, en línia amb la idea majoritària existent a Berlín.

No obstant això, la seva visió no és particular. Els dos blocs polítics majoritaris al seu país li donen suport, mentre que l'anunci recent del nomenament de De Guindos per la vicepresidència del BCE obre la porta a un primer lloc ocupat per un candidat del nord del continent. Berlín comptarà presumiblement amb el suport dels holandesos i els països bàltics.

Noticias relacionadas

contador