jackson hole powell
Alberto Sánchez

És unànime. El consens del mercat creu que Jackson Hole no és el moment perquè el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, anunciï quan començarà la retallada de la compra d'actius per part del banc nord-americà (tapering). Els economistes tenen molt clar que Powell "defraudarà" les expectatives de tots aquells que esperen un senyal clar sobre el que farà el banc central en el futur amb els estímuls.

Els experts es basen en el complicat context actual, amb l'expansió de la soca delta del virus -que fins i tot ha portat al fet que la reunió sigui finalment virtual- i el risc que comporta per a la recuperació econòmica, per sostenir aquesta hipòtesi. A més, el contingut de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal, que mostra una clara divisió d'opinions, amb alguns membres del FOMC volent començar a retallar les compres d'actius aquest mateix any i altres preferint esperar el pròxim, tampoc ajuda a creure que entre aquest dijous i dissabte es vagi a aclarir res.

Julius Baer destaca que els riscos per l'augment dels casos de Covid es fan més visibles cada dia. "Les dades d'alta freqüència sobre el trànsit aeri o les reserves a restaurants estan disminuint-se a mesura que els consumidors nord-americans tornen a ser més cautelosos. En aquest context, Powell faria bé en mantenir totes les opcions obertes i evitar fer una declaració clara divendres", apunta Yves Bonzon, analista del banc suís.

Rabobank, Natixis, Axa, Monex Europe... Tots creuen que l'esdeveniment "podria no estar a l'alçada d'aquells que sostenen grans expectatives". En la seva opinió, l'entorn actual de riscos associats a la variant delta planteja reptes en la recuperació econòmica que justificarien una postura més cauta de la Fed.

James McCann, economista d'Aberbeen Standard Investment, avisa també que "no hi haurà focs artificials" a Jackson Hole. El moment en què es troba la pandèmia i la "discòrdia" entre els membres de la Fed dificulta la seva tasca, que es presenta "complicada", precisa.

"Independentment del que vulguin els mercats, rebran un discurs molt equilibrat. Això no vol dir que Powell vagi a evitar del tot la qüestió del tapering i podria repetir les insinuacions que ja ha deixat caure sobre el desig de posar en marxa el procés aquest any", explica aquest expert.

No obstant això, com la majoria, considera que és "poc probable" que Powell avanci efectivament aquesta decisió divendres, mentre que podria esperar fins al setembre per donar un senyal més substancial. "Finalment, és probable que resti importància a la relació entre el tapering i un eventual ajust dels tipus d'interès, deixant de banda la segona qüestió", conclou McCann.

Noticias relacionadas

contador