• Un dels operadors del banc d'inversió nord-americà va inundar el mercat amb múltiples ordres de venda, relaten fonts coneixedores dels esdeveniments a Citi
  • Citi assegura en un comunicat que "van controlar apropiadament la situació"

La recerca que està duent a terme el Banc d'Anglaterra (BoE) sobre l'origen i les causes del flash-crash, que la lliura va protagonitzar el passat 7 d'octubre, apunta al fet que un operador de la divisió japonesa de Citigroup va empitjorar la situació en entrar “en pànic” i inundar el mercat amb múltiples ordres de venda. Financial Times cita fonts bancàries i oficials en explicar que la taula d'operadors de Tòquio del banc d'inversió dels EUA va tenir un paper clau en el desplom de la lliura, que es va precipitar més d'un 9% en un obrir i tancar d'ulls.

Encara que no es creu que el major banc del món en volum d'operativa al mercat de les divises fos l'origen de les caigudes en la moneda britànica, les pistes assenyalen que un dels inversors de Citi es va llançar a vendre la lliura després d'un desplom inicial en la moneda. Fonts coneixedores de la situació han explicat al rotatiu britànic que l'operador “es va deixar portar pel pànic” en un context de mercat habitualment fràgil i amb escassa liquiditat com és la sessió asiàtica.

Un operador de Citi “es va deixar portar pel pànic” en un context de mercat habitualment fràgil

Citigroup, per la seva banda, ha declinat fer comentaris sobre les últimes informacions, però ha emès un comunicat en el qual ha assegurat que “han controlat la situació apropiadament” i que els seus “sistemes i controls van funcionar adequadament durant l'incident”. No obstant això, no ha aclarit si han modificat les seves pràctiques d'inversió arran de l'incident o si algun dels seus operadors ha estat disciplinat, assenyala Financial Times.

SEGONA ETAPA DEL DECLIVI EN LA LLIURA

Durant els fets, el valor de la lliura contra el dòlar es va depreciar des dels 1,26 dòlars fins als 1,14 dòlars, en qüestió de 40 segons. Algunes plataformes de ‘trading’ van arribar a mostrar un canvi proper als 1,12 dòlars, per després corregir i deixar les pèrdues al voltant d'un 6%. Els investigadors del banc central britànic han explicat que no han aconseguit trobar una causa clara de l'origen del desplom, però ara s'estan centrant en els esdeveniments ocorreguts en Citigroup que podrien haver exacerbat les caigudes.

Sí han tret en clar, de moment, que la depreciació es va produir en dues etapes i que la segona fase de les caigudes coincideix amb un gran volum d'ordres ràpides de venda que es van llançar a Tòquio per part d'un inversor de Citit que va usar una eina electrònica trucada “Aggregator”. Aquest programa envia instruccions d'operacions a diversos centres d'operacions. Fuentes de mercat han explicat al diari econòmic que en aquest precís instant quan “l'infern es va deslligar en la lliura”.

contador