• Ha estat una de les veus més crítiques amb la política monetària del banc central
  • Afegeix que les mesures no convencionals tenen efectes secundaris
bce

Sabine Lautenschlaeger, jurista alemanya i membre del comitè executiu del Banc Central Europeu, que també va ser vicepresidenta del Bundesbank, el banc central alemany, ha defensat la fi del programa d'estímuls monetaris del BCE.

Lautenschlaeger, en línia amb les crítiques rebudes per Mario Draghi des d'Alemanya per la política monetària massa acomodaticia que ha seguit l'entitat durant la crisi, ha comentat que espera que aviat es debatrà una estratègia de sortida.
"Totes les condicions prèvies per a un augment estable de la inflació existeixen. Per això, sóc optimista i penso que aviat podrem plantejar-nos la qüestió de la sortida" dels estímuls monetaris, ha assenyalat la banquera central, en unes declaracions molt poc habituals per part d'un membre del comitè executiu del BCE. "Per això hem d'estar preparats per actuar quan sigui el moment just".

No és una sorpresa que alguns estiguin demanant al BCE que acabi de manera ràpida amb la seva política monetària acomodaticia

"La política monetària acomodaticia és com una medicina molt forta per a algú que està malalt. Funciona, sens dubte, però també té efectes secundaris, i alguna de les mesures no convencionals tenen efectes més forts que uns altres", ha assenyalat Lautenschlaeger.
En la seva opinió, "és important deixar de prendre la medicina tan aviat com sigui possible, però no massa aviat tampoc, per evitar una recaiguda". En aquest escenarjo, confia que el BCE retalli els seus estímuls "més ràpid que tard", encara que "no de manera abruta", sinó gradual i lentament.

Les seves declaracions formen part d'un discurs a l'Übersee-Club de la ciutat alemanya d'Hamburg, que ha estat publicat pel BCE a la seva pàgina web. Aquesta postura és contrària a la mantinguda per Mario Draghi i la majoria del comitè executiu del banc central.

Però Lautenschlaeger ha destacat que la inflació a la zona euro ha pujat fins a l'1,1% al desembre i fins a l'1,7% a Alemanya. "No és una sorpresa que alguns estiguin demanant al BCE que acabi de manera ràpida amb la seva política monetària acomodaticia", ha assenyalat.

No obstant això, ha afegit que és convenient analitzar l'evolució de la inflació subjacent per tenir una idea més precisa de les expectatives d'inflació a llarg termini. I aquest indicador a la zona euro ha pujat fins al 0,9% al desembre des del 0,8% al novembre, perquè no recull els efectes de la pujada del petroli ni dels aliments.

Noticias relacionadas

contador