zone euro l inflation a 2 0 sur un an depasse l objectif de la bce

El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut sense canvis els tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament al 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit continuarà al -0,50% i la de facilitat de préstec, al 0,25%. No obstant això i d'acord amb la revisió estratègica de l'organisme presentada fa uns dies, l'organisme presidit per Christine Lagarde ha modificat les seves orientacions sobre els tipus d'interès durant la reunió de Consell de Govern del mes de juliol.

Al comunicat emès aquest dijous, l'entitat ha canviat l'orientació a futur dels canvis en el preu del diner. D'aquesta manera, ha incorporat els canvis realitzats en la seva estratègia monetària i assegura que no apujarà tipus fins i tot encara que la inflació superi l'objectiu del 2% de forma transitòria.

Fins ara, el BCE estava indicant que la pujada de tipus es produiria quan els preus convergissin "robustament" al seu objectiu durant l'horitzó de projeccions. No obstant això, ara el Consell de Govern del BCE ha subratllat que mantindrà els preus al seu actual nivell, o més baix, fins que la inflació arribi al 2% "molt abans" del final de l'horitzó de projeccions i de manera "duradora" per la resta de la finestra temporal. Així mateix considera que "els progressos realitzats en matèria d'inflació subjacent estan prou avançats com perquè la inflació s'estabilitzi al 2% a mitjà termini". "Això podria implicar un període transitori en el qual la inflació estigui moderadament per sobre de l'objectiu", ha explicat l'institut emissor.

El Consell de Govern aclareix que aquesta revisió de les seves orientacions busca "subratllar el seu compromís de mantenir una orientació persistentment acomodatícia de la política monetària per arribar al seu objectiu d'inflació", addueix l'organisme presidit per Christine Lagarde.

Pel que fa a la resta d'instruments de política monetària, el BCE no n'ha realitzat canvis. Seguirà comprant de manera flexible actius a l'empara del seu programa de compres contra la pandèmia (PEPP), dotat amb una capacitat d'adquisició total d'1,85 bilions d'euros fins a març de 2022. El BCE tornarà a invertir els venciments sota aquest programa fins finals de 2023.

El banc central seguirà realitzant compres netes d'actius sota el seu programa estàndard (APP) a un ritme mensual de 20.000 milions nets "durant el temps que calgui". El BCE reinvertirà els fons del deute que venci durant un període de temps "prolongat" després que comenci a pujar els tipus d'interès.

En darrer lloc, l'autoritat monetària ha indicat que seguirà proporcionant "àmplia liquiditat" a través de les seves operacions de refinançament, especialment a través del tercer programa d'operacions de refinançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III).

INFLACIÓ I PIB

El producte interior brut (PIB) de la zona euro va registrar una contracció anual de l'1,3% durant el primer trimestre del 2021, enfront de la caiguda del 4,7% dels tres mesos anteriors, d'acord a les últimes dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària.

D'altra banda, els preus van registrar al mes de juny una inflació de l'1,9%, una dècima menys que al mes anterior, a causa d'un lleuger descens en el ritme d'encariment dels preus energètics i dels serveis.

Així mateix, la taxa interanual d'inflació subjacent dels països que han adoptat l'euro com a moneda comuna, que és el resultat d'excloure de calcular l'evolució dels preus de l'energia, els aliments frescos, l'alcohol i el tabac, es va reduir en una dècima, fins al 0,9%.

Pel que fa a la desocupació, la taxa de maig de la zona euro, l'última disponible, es va reduir en dues dècimes, fins al 7,9%. En el conjunt de la UE, l'atur va baixar una dècima, fins al 7,3%.

La propera trobada del Consell de Govern de l'organisme responsable de la política monetària de l'eurozona se celebrarà el proper 9 de setembre de 2021.

Noticias relacionadas

contador