• Els agradaria treballar més hores, però o bé la seva empresa no els ofereix, o bé no troben on fer-ho
ep obrero obreros trabajador trabajando trabajar paro parado desempleo 20180215141203
EUROPA PRESS

La configuració del mercat de treball continua sent un problema. Des del final de la crisi l'ocupació ha pujat a costa de contractes com els temporals, que s'han incrementat en un 41% durant els últims cinc anys (el 2012 hi havia 12,8 milions de contractes temporals, mentre que Espanya va tancar 2017 amb més de 18 milions de contractes d'aquest tipus), i fins i tot amb contractacions a temps parcial, i aquesta circumstància està afectant els ocupats. Gairebé dos milions d'ells diuen estar disconformes amb la seva jornada laboral actual, i asseguren que els agradaria treballar més hores. El problema: no troben on.

Segons l'EPA, dels 19 milions d'ocupats que hi ha actualment a Espanya, un 15% està contractat a temps parcial

Aquesta és una de les conclusions de l'últim informe donat a conèixer per Adecco aquest dimarts, en què s'explica que el 10,1% dels ocupats espanyols (1,9 milions de persones) treballen menys hores de les quals computen una jornada laboral completa i, malgrat voler treballar més hores, no troben on fer-ho. Segons les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA), que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE), dels 19 milions d'ocupats que hi ha actualment a Espanya, un 15% està contractat a temps parcial. Aquesta situació és crucial per explicar el descontentament d'aquest 10% dels treballadors espanyols.

I malgrat que el nombre de descontents és, segons l'empresa de recursos humans, el nivell més baix registrat durant els últims vuit anys (des de juny de 2009), la veritat és que són molts els que voldrien treballar més hores, però no troben on fer-ho. Encara Adecco també posa l'accent sobre la 'dada positiva' que revela la seva enquesta: es pot dir que a l'actualitat el 89,9% dels treballadors a Espanya està conforme amb la durada normal de la seva jornada de treball. De fet, recorda que hi ha treballadors que consideren beneficiós comptar amb aquest tipus de jornada, ja que els permet conciliar millor la vida personal i professional, i és compatible amb els estudis, entre altres raons.

Segons l'estudi, durant els últims quatre anys s'ha reduït en 716.200 persones el nombre de treballadors descontents amb la seva jornada laboral. Una caiguda que pot ser a causa de diversos factors: pot ser que alguns ocupats sí que hagin trobat on treballar més hores, o pot ser que altres ja no vulguin o necessitin treballar més hores. També, diu Adecco, és possible que sigui a causa de la pròpia creació de llocs de treball dels últims trimestres, que han estat en la seva totalitat de jornada completa, segons l'última EPA.

EXTREMENYS, MURCIANS I VALENCIANS, ELS MÉS DESCONTENTS

Sigui com sigui, el cert és que la proporció d'ocupats que volen treballar més hores però no troben on s'ha reduït en totes les comunitats autònomes. No obstant això, hi ha àmplies diferències entre elles. D'una banda, cal destacar que hi ha tres regions en què aquesta proporció supera el 13%. Es tracta d'Extremadura (14,3%), Múrcia (13,7%) i el País Valencià (13,6%). Aquestes dues últimes, junts amb Navarra (11,8%), són les tres autonomies on més s'ha reduït aquesta proporció.

I a l'altre extrem, el de les comunitats amb menys ocupats amb aquesta necessitat, hi ha dues regions amb un 5% o menys de treballadors que diuen estar descontents amb la seva actual jornada laboral. Es tracta dels residents a Balears (5%) i Catalunya (4,8%).

Noticias relacionadas

contador