• Barcelona va rebre més de 8,30 milions de visitants estrangers el 2015
  • El turisme deixa una despesa a Catalunya de gairebé 17 mil milions d'euros anuals
barcelona

Les dades del turisme a Catalunya llancen unes xifres que avalen el creixement constant de visitants estrangers a la comunitat. En una dècada, el nombre de turistes s'ha incrementat en cinc milions, fins als més de 30 milions registrats el 2015. Les xifres d'aquest any, fins al mes de juliol, són de 16 milions de viatgers que han passat ja per terres catalanes i auguren un altre nou rècord després d'un mes d'agost de ple total en la majoria de places hoteleres.

Des de 2005, només tres anys van deixar un lleuger retrocés en aquesta sèrie. Entre 2008 i 2010, el turisme es va desplomar una mica més de dos milions anuals, per recuperar-se a partir del 2011 i enfilar un ascens imparable. El diari Ara presenta aquestes xifres i destaca que és la ciutat de Barcelona una de les principals destinacions dels viatgers, amb 8,30 milions de visitants el 2015, segons dades de turisme de Barcelona. I aquests volums han arribat acompanyats de polèmica, especialment pels pisos turístics, i rebuig ciutadà.

De fet, recorda el mitjà que l'ajuntament de la capital catalana té entre els seus reptes per a aquesta legislatura el Pla especial urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), per al qual Ada Colau encara ha de trobar suports entre la resta de grups polítics del consistori barceloní.

El turisme deixa una despesa a Catalunya de gairebé 17 mil milions d'euros anuals

Un altre dels fronts oberts en matèria turística és la recaptació de la taxa turística de la Generalitat. Ciutats com Barcelona i Tarragona ja han reclamat que el Govern lliuri el 100% de la recaptació d'aquest impost, que actualment és del 30% per a les administracions locals. A xifres totals, per aquest impost s'han recaptat 133 milions d'euros, des de la seva implantació el 2012, segons va confirmar el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant l'acte de celebració del Dia Mundial del Turisme a Girona.

Barcelona, a més, està estudiant la implantació d'un nou gravamen al turisme a la ciutat. Si s'aprova el 2017, s'incrementarà el preu total que han de pagar els turistes pels allotjaments a Barcelona i se sumarà a l'actual taxa autonòmica. Tot destinat a treure més rendiment dels viatgers que ja es gasten prop de 17 milions d'euros a l'any, segons dades del 2014 recopilades pel diari Ara.

contador