ep donald trump
CARLOS BARRIA

No són poques les veus que han advertit que, amb permís de la guerra comercial amb la Xina, la principal batalla que lliurarà el president dels EUA, Donald Trump, serà contra un dòlar fort. A la pràctica això es tradueix en un continu qüestionament de l'acció de la Reserva Federal (Fed) contra la qual ha tornat a carregar el republicà per la velocitat de les pujades de tipus.

L'inquilí de la Casa Blanca ja va trencar la regla de no ingerència en l'acció del banc central en el passat i va insistir aquest estiu, quan va criticar les polítiques del supervisor monetari. Doncs com no hi ha dos sense tres, ho ha tornat a fer: a Trump no li agrada el que està fent la Fed i creu que va massa ràpid amb les pujades de tipus.

L'organisme presidit per Jerome Powell va elevar el preu del diner el setembre, fins al 2,00% - 2,25%, i va aclarir els dubtes sobre un quart increment de les taxes el desembre. A més, va indicar la possibilitat de tres pujades el 2019. Powell, a més, ha indicat en una recent entrevista recollida per la CNBC que el tipus d'interès encara és acomodatici, "però que preveu portar-ho cap el terreny neutral". No obstant això, preveu el president de la Fed que aquest sigui un camí llarg.

Però Trump creu que el ritme de normalització monetària no és l'adequat. Encara que assenyala que no ha parlat amb Powell al respecte, no ha deixat d'expressar el seu desgrat per la ràpida pujada de les taxes. Segons el republicà, l'economia nord-americana no té un problema d'inflació que justifiqui l'acció del banc central per frenar les pujades dels preus.

El president nord-americà ha expressat els seus temors, també, que el banc central freni el galopant creixement econòmic del país.

Noticias relacionadas

contador