• El barril Brent segueix estancat a la franja dels 45-50 dòlars
  • La próxima reunió de l'OPEP se celebrarà el 30 de novembre a Viena

Mentre l'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) segueix donant-li voltes a un possible acord per congelar la producció, un nou factor irromp en les negociacions amb força, Donald Trump. El nou president dels Estats Units té entre cella i cella l'aixecament de les sancions a I'Iran i, teòricament, pot anul·lar l'acord.

  • 89,50$
  • 0,55%

En aquests dies en els quals l'OPEP segueix amb les seves reunions darrere de les càmeres, un nou actor ha entrat a escena, i podria eliminar 1 milió de barrils del mercat. Aquest és Donald Trump, que ja al març comentava que la seva "prioritat numero un és desmantellar el desastrós acord amb l'Iran".

Si Trump és capaç de cancel·lar l'acord, encara que és quelcom que li serà difícil, les exportacions de cru de l'Iran s'enfonsarien en 1 milió de barrils al dia, xifra pràcticament equivalent a la retallada que l'OPEP podria necessitar per equilibrar l'oferta, segons destaca Julian Lee a Bloomberg.

El nou president republicà teòricament podria rescindir l'aixecament de les sancions

En teoria, Trump pot acabar amb el Pla d'Acció Integral Conjunt (JCPOA), és a dir, l'acord nuclear entre l'Iran, els EUA, el Regne Unit, la Xina, França, Alemanya i Rússia. El pacte va passar a través de l'executiva d'Obama sense ser aprovat pel congrés, i el nou president republicà teòricament podria rescindir l'aixecament de les sancions.

Encara que Trump encara no s'ha pronunciat sobre si durà a terme aquest procés, existeix la possibilitat que l'Iran es trobi de nou amb les sancions. No obstant això, això no serà possible almenys fins al proper 20 de gener, quan el nou president electe d'Estats Units prendrà possessió del càrrec.

A l'Aràbia Saudita aquest desmantellament li faria un gran favor, ja que mentre els petits productors com Veneçuela, Qatar o Algèria no paren de reclamar una congelació de la producció, els grans exportadors com l'Iran o l'Iraq continuen fent oïdes sordes a les seves peticions.

PROPERA PARADA VIENA

Mentrestant, el petroli segueix estancat a la franja dels 45-50 dòlars entorn del qual porta cotitzant des que al juny posés fi al ral·li iniciat a l'inici de l'any. La jornada del dimecres va estar marcada per la reunió entre el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el secretari general de la la Organització de Països Productors de Petroli, Mohammed Barkindo. El tema de discussió va tornar a ser la congelació de la producció i, segons informa Reuters, fonts de l'OPEP parlen sobre signes d'avanç en les negociacions.

El passat 28 de setembre, l'OPEP ja va acordar limitar la producció amb unes determinades condicions especials per a Líbia, Nigèria i l'Iran, un dels països mes contraris a la retallada de la producció. Els detalls d'aquest acord estan pendents de ser fixats en la propera reunió del la organització d'exportadors a Viena el proper 30 de novembre, encara que els mercats no són massa optimistes amb quin serà el resultat de l'enèsim intent per aconseguir un acord.

contador