• Aquest diumenge, Trump es mostrava convençut d'arribar a un acord comercial amb el seu homòleg Xi Jinping
trumpcochesfordgm

Un dia es mostra convençut d'un acord comercial amb la Xina, i al següent, critica les relacions comercials entre els Estats Units i el gegant asiàtic. Donald Trump ha tornat a carregar aquest dilluns, a través del seu compte de Twitter, contra el seu enemic principal de les últimes setmanes. I és que des que el magnat va anunciar la imposició d'aranzels a les importacions xineses d'acer i alumini, els 'atacs' comercials entre els dos països no han cessat.

Trump ha destacat la diferència d'aranzels que paguen els cotxes importats des de la Xina amb el qual han de pagar els cotxes nord-americans que es venen a Pequín. "Quan un cotxe s’envia als EUA des de la Xina, hi ha un gravamen d'un 2,5%. Quan un cotxe s’envia a la Xina des dels EUA hi ha un aranzel a pagar del 25%. Això sembla lliure comerç o comerç just. No, sembla a comerç estúpid- i fa anys que dura!", ha escrit el president nord-americà en la seva xarxa social preferida.

No és la primera vegada que Trump critica el tracte que els productes nord-americans reben per part de les autoritats xineses. No obstant això, la seva crítica d'aquest dilluns contrasta amb el missatge llançat aquest diumenge, en què assenyalava que ell i el líder xinès, Xi Jinping, seguirien "sent amics" i es mostrava convençut que arribarien a un acord comercial just.

I és que una guerra comercial entre la Xina i els EUA seria un escenari poc desitjat pels mercats. El gegant asiàtic és el tercer mercat d'exportació de béns nord-americans. Els aranzels xinesos ja anunciats en resposta als impostos sobre l'acer i l'alumini arribaran a 3.000 milions en exportacions nord-americanes, des de fruita seca, fruites i vi fins a tubs d'acer.

La propera ronda posa en escac 12.000 milions de dòlars en soja -el país asiàtic assumeix el 61% de les exportacions d'aquest llegum-, 16.000 milions de dòlars en avions civils i 30.000 milions de dòlars en subministraments industrials que els productors nord-americans van vendre a la Xina el 2017. Amb tot, els 50.000 milions amb què el país asiàtic està a punt de gravar 106 productes nord-americans, només representen el 0,3% del seu PIB.

Noticias relacionadas

contador