donald-trump-xi-jinping 20190807163213
REUTERS/Kevin Lamarque

Donald Trump considera ara que l'acord comercial està "potencialment molt a prop". El president nord-americà ha assenyalat aquest divendres que hi ha "una bona oportunitat d'arribar a un acord". La Xina i els Estats Units fa setmanes que està intentant encarrilar les negociacions comercials, però les exigències per un i altre bàndol ho fan complicat.

A l'entrevista concedida a la cadena Fox, també ha advertit el president xinès, Xi Jinping, que "no pot ser un acord equitatiu", a causa del superàvit comercial que hi ha entre el país asiàtic i el nord-americà. Trump respon així a les declaracions que ha realitzat aquest matí el seu homòleg xinès, durant les quals ha apuntat que pretén un tracte "sobre la base del respecte mutu i la igualtat".

En el seu to habitual, ha assegurat que "no està ansiós" per resoldre aquest conflicte, ja que els Estats Units es beneficia dels aranzels. De fet, sempre s'ha negat en rotund a eliminar progressivament les taxes, la condició principal que posen des de Pequín per signar un pacte de "fase u".

Les paraules del president nord-americà augmenten l'optimisme, però no cal oblidar que dimarts passat va amenaçar la Xina amb tornar a augmentar els aranzels si no fructificaven les negociacions amb el país asiàtic. "La Xina haurà de proposar un acord que m'agradi. Si no, ja està", va declarar a la CNBC.

Els Estats Units ha imposat aranzels sobre uns 500.000 milions de dòlars en productes xinesos, mentre que la Xina ha respost amb taxes sobre uns 110.000 milions de productes nord-americans. A més, Trump encara no ha retirat les noves pujades de taxes sobre 160.000 milions que entraran en vigor el proper 15 de desembre.

Noticias relacionadas

contador