trump-pas-dispose-a-conclure-d-accord-commercial-avec-pekin

El president dels Estats Units, Donald Trump, va sostenir aquest dilluns que el nou pacte de lliure comerç amb el Canadà i Mèxic és un triomf per als treballadors dels Estats Units, mentre que els inversors s'han mostrat alleujats que els pilars del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (TLCAN) hagin sobreviscut la seva dura estratègia per reformular l'intercanvi global.

Washington i Ottawa van aconseguir aquest diumenge un acord després de setmanes de tenses negociacions bilaterals per actualitzar el TLCAN, que va ser signat el 1994. Els Estats Units va aconseguir l'agost un pacte comercial separat amb Mèxic, el tercer membre de l'acord.

El nou Acord Estats Units-Mèxic-Canadà (USMCA, segons les seves sigles en anglès) apunta a portar més llocs de treball als Estats Units, mentre que el Canadà i Mèxic accepten un comerç més restrictiu amb el seu veí, el seu principal soci exportador.

"Aquestes mesures donaran suport a molts, centenars de milers de llocs de treball nord-americans", ha afirmat Trump en declaracions a la Casa Blanca i ha descrit l'acord com el "més important" que els Estats Units ha assolit.

"Vol dir que hi haurà molts més treballs nord-americans i aquests són llocs de treball d'alta qualitat", ha asseverat el magnat novaiorquès que s'ha referit en reiterades ocasions al TLCAN com un acord terrible per al seu país.

És possible que qualsevol augment de les contractacions als Estats Units tardi anys, però l'acord brinda a Trump una victòria que beneficia els candidats republicans de cara a les eleccions legislatives del 6 de novembre.

No obstant això, funcionaris de la indústria automobilística han assenyalat de manera privada que l'augment de l'ocupació seria més limitat, en part perquè les regles de contingut més estrictes d'automòbils pujarien el seu preu, fins i tot quan l'acord alleuja els temors que haurien de desfer cadenes de subministrament i canviar les actuals plantes d'acoblament.

Parlant a Ottawa, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha afirmat que el tractat elimina la incertesa, encara que ha reconegut que el seu país va haver de fer concessions difícils. La indústria de lactis del Canadà ho ha criticat per donar més accés al mercat a les importacions nord-americanes.

"Vam haver de fer concessions, i algunes van ser més difícils que altres", ha recalcat Trudeau. "Mai vam creure que seria fàcil, i no ho va ser, però avui és un bon dia pel Canadà", ha afegit. El col·lapse del TLCAN podria haver tancat l'accés dels agricultors nord-americans als mercats del Mèxic i del Canadà, en moments en què la Xina ha frenat les compres de soja i altres matèries primeres nord-americanes. El pacte beneficia una important base electoral de Trump.

CANVI DE NOM

El president mexicà, Enrique Peña Nieto, també ha celebrat el pacte. "La modernització de l'acord comercial entre el Mèxic, el Canadà i els Estats Units conclou 13 mesos de negociacions i aconsegueix el que ens vam proposar a l'inici: un acord guanyar-guanyar-guanyar", ha manifestat a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

L'acord protegeix prou el Canadà i Mèxic davant la perspectiva d'aranzels nord-americans sobre els seus vehicles, tot i que farà més difícil a les automotrius globals fabricar automòbils a un preu menor que a Mèxic.

El ministre d'Economia mexicà, Ildefons Guajardo, va indicar aquest dilluns que el nou acord comercial podria ser signat pels líders dels tres països quan es reuneixin durant la cimera del G-20 a Buenos Aires i podria entrar en vigor durant el segon semestre de 2019.

Per la seva banda, el futur ministre d'Afers Exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, ha dit aquest dilluns que el Govern que assumirà el càrrec l'1 de desembre haurà de promoure una nova política industrial de cara als reptes que representen les regles d'origen en el marc del nou TLCAN.

Noticias relacionadas

contador