ep el secretario de estado de empleo y economia social joaquin perez rey y el de seguridad social y
MINISTERIO DE TRABAJO

Joaquín Pérez Rey, secretari d'Estat de Treball i Economia Social, ha reconegut aquest dimarts que "no s'esperen enormes canvis" en la negociació per estendre els ERTO més enllà del 31 de gener, data en què finalitzen.

Així ho ha manifestat durant la roda de premsa convocada per presentar les dades d'atur i afiliació a la Seguretat Social del mes de desembre.

"Segurament intentem treballar en una línia de simplicitat de la gestió d'aquests elements d'ocupació i els seus elements centrals, però el model no pot ser objecte de revisió, perquè està constatat el seu bon funcionament durant els mesos que han passat", ha postil·lat.

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Seguretat Social i Pensions, Israel Arroyo, ha apuntat que el model dels ERTO és "d'èxit" i que "lògicament haurà de ser objecte de canvis, però que aquests seran paramètrics o de matís". "És un model que ha anat tendint a la focalització i crec que en aquesta línia treballarem", ha afegit.

Preguntat sobre les queixes d'alguns ciutadans per no haver cobrat l'ERTO al mes de novembre, Pérez Rey ha assenyalat que el Ministeri ni ha comptabilitzat ni li consta que hi hagi hagut impagaments en el mes de novembre.

Així, ha explicat que el sistema de pagament de projecció social vinculat als sistemes de protecció temporal d'ocupació comporta dues fases, una primera que té a veure amb l'autorització de les autoritats laborals i posteriorment una altra que té a veure amb el pagament per part del SEPE.

"Hem de tenir en compte que l'ERTO és un mecanisme que ha estat dissenyat des del seu inici amb una enorme dosi de flexibilitat", ha remarcat, després d'apuntar que l'ajust de la jornada dels treballadors pot produir-se diàriament o per hores o fins i tot durant el mes.

Segons el secretari d'Estat, "aquesta enorme flexibilitat que permet combinar períodes d'activitat i inactivitat, fa que en moltes ocasions les empreses comuniquin a mes vençuts els períodes que un treballador ha passat treballant i els que ha estat en suspensió parcial dins d'un ERTO". "Quan es produeix això és quan hi ha un decalatge", ha deixat clar.

D'altra banda, sobre si les empreses estan tornant exoneracions per poder acomiadar sense que els afectin els sis mesos de manteniment de l'ocupació, el secretari d'Estat de Seguretat Social ha subratllat que "no hi ha constància d'això" i que "si hi hagués un fenomen d'aquest tipus s'estaria veient en les dades d'afiliació".

ABORDAR LA REFORMA DELS CONTRACTES EN EL CURT TERMINI

Per a Pérez Rey, és fonamental que el Govern abordi la reforma dels contractes de treball que hi ha a Espanya en el curt termini. "Hi ha un termini, que té a veure amb alguns elements urgents de reforma de les regles jurídiques del mercat de treball que se centra en la negociació col·lectiva, però tot seguit caldrà afrontar un dels principals inconvenients del mercat de treball, que és seva exposició a la precarietat, temporalitat i dualitat", ha dit.

De fet, ha recordat que la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, es va comprometre durant la seva recent visita a Brussel·les a treballar en aquesta reforma, que s'haurà d'abordar en el curt o mitjà termini de la mà del diàleg social, perquè "cal una reforma que generi un nou model de contractació".

Noticias relacionadas

contador