ep consumo trabajador autonomo paro empleo epa zapatos tienda
EUROPA PRESS

Totes les comunitats autònomes, liderades per les Balears, van aconseguir augmentar entre gener i juny la seva xifra de treballadors autònoms durant un semestre "històric" per al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), segons un informe d'ATA.

Durant els sis primers mesos de l'any, el RETA ha guanyat 68.880 autònoms, un 2,1% més respecte a la dada de desembre de 2017, fins a totalitzar-ne 3.273.558 cotitzadors. Es tracta del millor semestre en afiliació d'autònoms des que hi ha registre històric.

En valors relatius, Balears ha estat, un any més, la comunitat que ha liderat el creixement d'autònoms durant el primer semestre, amb un avanç del 12%, seguida d'Andalusia (+3,4%), Comunitat Valenciana (+2,8% ), Canàries (+2,6%), Múrcia (+2,4%) i Madrid, amb un augment del 2,3%.

En termes absoluts, Andalusia és la regió que més autònoms guanya durant el primer semestre, amb 17.387 afiliats, seguida de les Balears (10.313), Comunitat Valenciana (9.407), Catalunya (9.065) i Madrid (8.880).

Els menors repunts en valors relatius es van donar a Astúries i Castella i Lleó, amb un avanç del 0,3% en els dos casos, mentre que en valors absoluts el menor increment va ser per a La Rioja, amb 213 nous treballadors per compte propi durant el semestre.

Per la seva banda, a la ciutat autònoma de Ceuta es van perdre entre gener i juny 43 autònoms (-1,2%), mentre que a la de Melilla aquests van augmentar en 399 afiliats (+9,3%).

MAJOR RITME DE CREIXEMENT EN LES DONES

Segons l'informe d'ATA, el ritme de creixement de les dones autònomes va superar al dels valors durant el primer semestre, amb un avanç del 2,8% per a les primeres, davant de l’1,8% dels homes. En termes absoluts, l'afiliació masculina al RETA va pujar en 37.595 cotitzadors fins al juny, i la femenina, en 31.285 autònomes.

Quant als sectors d'activitat, l'informe elaborat per ATA mostra com tots els sectors d'activitat van sumar nous autònoms durant el primer semestre. Hostaleria, activitats professionals i construcció van ser els sectors que van guanyar més autònoms en valors absoluts, amb 10.225, 10.049 i 9.935 cotitzadors, respectivament.

Segons el president d'ATA, Lorenzo Amor, l'evolució semestral de l'afiliació al RETA evidència que la Llei d'Autònoms "està sent efectiva i donant els seus fruits", si bé, ha animat el Govern que, des del diàleg, continuï en la senda reformista per facilitar l'autoocupació, eliminar traves i consolidar activitats.

Noticias relacionadas

contador