• El seu origen és a Filadèlfia a la dècada dels 60
  • Cal fixar-se bé en els preus anteriors i en els actuals
compras buen fin

Durant tot el divendres, les botigues de mig món tiren la casa per la finestra amb grans descomptes per intentar atraure als consumidors. Aquesta tradició que va començar als Estats Units, s'ha estès per tot el globus terraqüi

Ha arribat l'esperat Black Friday, on les grans gangues estan a l'abast d'un clic o d'anar-se de compres. Però, sabem on està l'origen? El seu origen, tot i que en l'actualitat ho tenim com un dia gairebé festiu, té el seu naixement a Filadèlfia i en unes connotacions negatives per a la policia. Cada any, el dissabte després del dia d'acció de gràcies (el quart dijous del mes de novembre) la ciutat nortemericana acollia un importantíssim partit de futbol americà, la qual cosa va provocar que els carrers es col·lapsessin, els bars s'inundessin. Els comerciants van aprofitar això i van començar a oferir descomptes.

ON ESTAN ELS GANGUES?

Les empreses més beneficiades per les vendes del 'Black Friday' són les botigues d'electrodomèstics, els grans 'i-commerce' com Amazon o Aliexpress, la indústria tèxtil i la juguetera.

En concret, en aquesta data les tendes d'electrodomèstics venen 4,4 més vegades que la mitjana diària de novembre, els i-commerce augmenten les seves vendes 3,9 vegades, el sector tèxtil ho nultiplica per 3,6 i les jugueteras per 3,3.

Totes aquestes dades, resultat d'un estudi realitzat per Fintonic que a cap moment fa referència directa al petit i mig comerç i que situa concretament a Amazon com un dels 'grans guanyadors' d'aquesta jornada de rebaixes seguit de Mitjana Markt, Zara i Imaginarium

ALGUNS CONSELLS BÀSICS

Durant aquest dia, i fins i tot que s'estén aquesta setmana, caldria reconsiderar diversos consells bàsics, segons Europa Press.

1. Fes una llista de les ofertes i productes que vols comprar: revisa les ofertes d'aquest any que 'Black Friday' posarà a la disposició dels consumidors i anota les que en realitat vols i busques.

2. Fixa't en els incentius que ofereix cada botiga: a partir d'aquí, decideix a quines tendes vols anar i recorda que normalment tenen un límit i de vegades les promocions s'esgoten ràpid.

3. Realitza un pla del recorregut: esbrina les hores en les quals obren les tendes que vols i traça un mapa. Recorda que aquest dia hi ha molt de tràfic de persones a les botigues així que no planegis anar a més d'una botiga cada hora o dues hores.

4.Vés acompanyat: quatre ulls veuen més que dos. Si vas amb acompanyant podeu abastar o buscar millor articles que mereixin la pena.

5..Porta sabates còmodes: recorda que hauràs de caminar molt o estar parat mentre esperes per entrar a la tenda o pagar.

ALERTA AMB ELS PREUS INFLATS

Facua-Consumidores en Acción ha explicat en aquests dies previs al famós dia que pot haver-hi botigues que inflin el preu anteriorment i després el rebaixin. Conscients de l'estirada que tindran durant aquests esdeveniments, pugen premeditadament els seus preus durant les jornades anteriors al Black Friday. D'aquesta forma, quan apliquen un descompte ho fan sobre el preu irreal i deixa al producte en la pràctica sense cap tipus de rebaixa. "Aquestes irregularitats suposen un frau per als consumidors i una pràctica de competència deslleial", ha sostingut Facua, que també ha denunciat que "les autoritats de consum no controlen aquests casos".

PERFIL JOVE

El comprador mitjà espanyol durant el Black Friday és el jove de 35 anys habituat a comprar per Internet. Es tracta d'un client que compra, sobretot, tecnologia, oci digital, esport i viatges.

No obstant això, cada vegada són més els sectors representats durant el Black Friday, per la qual cosa l'oferta de productes és cada any més àmplia. Entre els sectors que més han crescut durant els últims anys destaca el de la moda.
Les cues no s'han fet esperar i als Estats Units s'han vist imatges impressionants com a edificis rodejats o persones emportant-se televisors de dos en dos.

contador