mayconfianza

La primera ministra britànica, Theresa May, s'està preparant ja per a una moció de censura de caràcter imminent pel desacord entre les files del seu partit sobre els termes pactats amb Brussel·les per a la sortida del país de la Unió Europea.

Segons la web especialitzada BrexitCentral, citada al seu torn per Reuters i amb fonts de "plena confiança", el partit Conservador ja ha recaptat els suports de 48 dels seus diputats, el mínim imprescindible, per activar el procediment amb el qual va amenaçar ahir el diputat Jacob Rees-Mogg, un dels més acèrrims crítics de l'acord de May. Fonts de Sky News també han confirmat que la moció de censura "ocorrerà amb tota probabilitat".

Segons el reglament del partit 'tory', May tindria prou amb el suport de 158 dels seus 317 diputats per guanyar la moció de confiança, la qual cosa també la protegiria de nous desafiaments al seu lideratge durant un any. Però si resulta perdedora, no podria tornar a presentar-se com a candidata a unes primàries. Dean Popplewell, analista d’Oanda, no creu que "els diputats es rebel·lin contra la 'premier'" i, per tant, creu que sortirà reforçada davant aquesta eventualitat.

En el cas que es tiri endavant, al capdavant del partit es perfila l'exministre d'Exteriors, i formidable opositor de May, Boris Johnson. Segons diverses fonts, un dels més acèrrims defensors del Brexit compta amb el suport del diputat Jacob Rees-Mogg, impulsor de la moció a May.

DEFENSA DE L'ACORD DEL BREXIT

En una entrevista avui amb l'emissora LBC, May ha tornat a defensar la seva actuació durant les negociacions amb Brussel·les i ha assegurat que el Regne Unit mantindrà la seva "plena integritat" quan comenci el març el procés de dissociació del bloc europeu, pendent de ratificació a la Cambra dels Comuns del Parlament britànic.

És precisament aquest pas el que suposa ser problemàtic per a May a causa del rebuig que suscita entre l'ala euroescèptica del seu partit. Encara que May s'hagi negat a confirmar si donarà llibertat als seus diputats per trencar la disciplina de partit en aquesta crucial votació, fonts de Downing Street han assegurat a The Guardian aquest divendres que els ha demanat que facin pinya al voltant de la mandatària.

Noticias relacionadas

contador