• Andrea Leadsom confirmó la retirada de su candidatura el pasado lunes
  • La ministra de Interior británica ocupará el nuevo cargo el miércoles por la tarde
Theresa May

Dilluns passat, Andrea Leadsom va confirmar la retirada de la seva candidatura a la carrera per succeir David Cameron, actual primer ministre britànic i líder del Partit Conservador. Així, l'actual ministra de l'Interior del Regne Unit, Theresa May, té via lliure per a ocupar el càrrec dimecres que ve, segons ha confirmat Cameron.

"Durant la campanya he defensat tres coses. La primera, la necessitat d'un lideratge fort i fiable que ens guiï en un moment econòmic i polític d'incertesa, la necessitat de negociar el millor acord per al Regne Unit a la sortida de la UE i forjar una nova funció per a nosaltres en el món", va declarar May, que va fer campanya discretament per la permanència. "Brexit significa Brexit i el convertirem en un èxit", va afegir, segons El País.

Per la seva banda, Cameron mantindrà aquest dimarts l'última reunió amb el seu Gabinet, atendrà les últimes qüestions que li queden pendents i comunicarà la seva renúncia a la reina Isabel II. "Estic encantat que Theresa May sigui la propera primera ministra. És forta, competent i és més que capaç d'exercir el lideratge que el país necessitarà els propers anys", ha apuntat Cameron i ha reiterat el seu suport a la ministra de l'Interior.

La futura primera ministra ha deixat clar que no es farà marxa enrere amb la decisió que van prendre els britànics en el referèndum del passat 23 de juny, en el qual van optar per abandonar la Unió Europea (UE). "Necessitem una nova visió de futur, sòlida i positiva. Una visió per a un país que funcioni no només per a uns pocs privilegiats, sinó per a tothom, perquè donarem a la gent un major control sobre les seves vides", va afirmar May en una breu compareixença a l'entrada del Parlament.

MAY, LA FAVORITA

Theresa May partia com a clara favorita per a la successió de Cameron, ja que havia obtingut el suport de 199 diputats conservadors, davant els 84 que van donar suport a Leadsom. Totes dues eren les finalistes en el procés de successió, després de l'eliminació dels altres tres competidors en dues votacions entre els diputats. El proper 9 de setembre s'havien de sotmetre a la votació de la militància per determinar qui succeïa Cameron al capdavant del partit i, automàticament, es convertia en la primera ministra del Regne Unit.

"El país", ha dit Leadsom, "necessita immediatament un fort lideratge". "Crec que abandonant la UE ens espera un futur brillant", ha afegit. "Theresa May, amb el 60% de suport entre els col·legues, està idealment situada per implementar el Brexit en els millors termes per als britànics i ha promès que ho farà".

Graham Brady, que gestiona el grup parlamentari conservador i està al capdavant del comitè 1922, va anunciar que al llarg del dia es reunirà l'òrgan executiu del partit per establir els terminis en què May es convertirà en la nova líder. "Procedirem amb rapidesa", va dir Brady. Davant preguntes de si May podria ser primera ministra aquesta mateixa setmana, no ha volgut avançar esdeveniments, però ha confirmat que "serà en menys de nou setmanes", que és el termini que quedava fins a l'elecció, el proper 9 de setembre, i que la retirada de Leadsom ha evitat.

Com a precedents, hi ha els 38 dies que van transcórrer entre que Gordon Brown va guanyar (sense rivals) la batalla pel lideratge i es va convertir en primer ministre. Però la voluntat majoritària en el partit sembla ser, en aquesta ocasió, escurçar els terminis el màxim possible. Des del principi del procés van ser moltes les veus dins del Partit Conservador que pressionaven Leadsom perquè es retirés i no allargar la incertesa política, després del sí al 'Brexit'.

ANDREA LEADSOM, SUPORT AL BREXIT

Andrea Leadsom, de 53 anys i diputada des de 2010, s'havia convertit en una estrella emergent del conservadorisme britànic després del seu suport entusiasta al Brexit durant la campanya. Va voler llançar una candidatura al lideratge "optimista" que connectés amb els qui van recolzar la ruptura amb la UE. En canvi, Theresa May va recolzar la permanència, encara que amb perfil baix. Comptava amb el suport de Boris Johnson, el popular exalcalde de Londres que va renunciar a succeir Cameron traït pel seu exaliat Michael Gove.

Theresa May, per la seva banda, es va voler presentar com la candidata de l'estabilitat, la solidesa i la fiabilitat. És la ministra que durant més temps ha portat la cartera d'Interior i s'ha mantingut sempre al marge de les intrigues internes del partit 'tory'. La candidatura de Leadsom de seguida es va capbussar en la polèmica quan, en una entrevista amb The Times aquest dissabte, la diputada va insinuar que la seva condició de mare de tres fills la capacita més que May, que no té descendència, per ser la propera primera ministra. "Genuïnament, sento que ser mare vol dir que tens un veritable interès en el futur del país, un interès tangible", ha declarat.

Les declaracions van desfermar un autèntic enrenou polític, i la mateixa Leadsom va voler distanciar-se del que va definir com "periodisme de claveguera". Des del diari, van tuitejar extractes de la transcripció de l'entrevista per confirmar la seva literalitat. "Ja he dit a Theresa com lamento qualsevol dany que li pugui haver causat i com l'article deia completament el contrari del que vaig dir i crec", va explicat dilluns al Daily Telegraph. Durant l'anunci que Leadsom va llegir aquest dilluns, la diputada va admetre que la duresa de la breu batalla pel lideratge l’ha deixat "destrossada". I va desitjar a May "el més gran dels èxits".

TRES SETMANES DES DEL 'BREXIT'

Des que els britànics van decidir el passat 23 de juny amb un 51,9% dels vots que el país deixés de pertànyer a la UE, s'han anat succeint fets en un entorn d'incertesa. El dia després del referèndum, David Cameron va anunciar la seva dimissió com a primer ministre. Cinc dies després, més del 75% dels diputats laboristes recolzaven una moció de censura contra el seu líder, Jeremy Corbyn, pel fracàs de la campanya contra la sortida de la UE, mentre que la UE demanava a Cameron que aclarís les condicions del ' Brexit '. Aquest va confirmar que la ruptura quedaria en mans del seu successor.

Al dia següent, el 30 de juny, l'exalcalde de Londres, Boris Johnson, a favor del 'Brexit' i favorit per convertir-se en primer ministre, va retirar la seva candidatura després de perdre el suport del ministre de Justícia, Michael Gove, que es va presentar com a candidat inesperadament. El començament del mes de juliol va continuar mogut. El 4 de juliol, un dels principals impulsors del 'Brexit', Nigel Farage, va dimitir com a líder del partit euròfob UKIP en considerar que amb el divorci d'Europa la seva tasca està complerta.

Els diputats del partit van votar Theresa May (199 suports entre 330) i la secretària d'Estat d'Energia, Andrea Leadsom (84), com a candidates a 'premier' el 7 de juliol. Els també aspirants Michael Gove, Liam Fox i Stephen Crabb es van quedar pel camí. L'11 de juliol David Cameron va anunciar que la ministra d'Interior britànica, Theresa May, es convertirà el 13 de juliol en la primera ministra després de l'abandonament de Leadsom, segona candidata. Per la seva banda, la diputada Angela Eagle ja ha presentat la seva candidatura per succeir Jeremy Corbyn al capdavant del Partit Laborista.

contador