• Creu que el precedent que se sent a Catalunya pot afectar altres possibles separatistes, com Escòcia o la regió de Donbas a Ucraïna
diada20178

El que està passant a Espanya amb el desafiament independentista de la Generalitat de Catalunya no és aliè a la resta de països europeus. La preocupació va 'in crescendo', a mesura que augmenta la tensió, fins al punt que The Economist ha publicat un editorial en què adverteix que aquesta crisi "s'està convertint en una seriosa amenaça per a la democràcia espanyola".

"Rajoy s'ha equivocat en suposar que el temps i la recuperació econòmica curarien el descontentament dels catalans"

El setmanal anglès recorda que Catalunya "gaudeix d'un nivell de vida superior a la mitjana tant a Espanya com a la Unió Europea", i, a més té "més autogovern que gairebé qualsevol altra regió d'Europa", i no obstant això, la majoria dels catalans estan "descontents amb la seva sort" ja que creuen que l'Estat els treu massa diners i que no respecta el seu sentiment identitari, el que ha derivat en la situació actual. "Rajoy s'ha equivocat en suposar que el temps i la recuperació econòmica curarien el descontentament dels catalans", diu The Economist, que aprofita per demanar al president del Govern que resolgui aquest problema amb "sensibilitat" perquè és una cosa que preocupa, i molt, a la resta d'Europa.

A més, a l'editorial The Economist assenyala que el president del Govern, Mariano Rajoy "ha donat innecessàriament al senyor Puigdemont una victòria de propaganda" amb coses com l'ocorreguda dimecres passat, la macro operació de la Guàrdia Civil contra càrrecs de la Generalitat responsables del referèndum de l'1 d'octubre. "Una gran majoria dels votants de Rajoy a la resta d'Espanya li donen suport, en part perquè es neguen a cedir al nacionalisme català. Però això és una cosa important i realment dolent per a Espanya, i és el seu deure intentar arreglar-ho", assegura.

En la seva opinió, "la democràcia requereix consentiment, així com l'imperi de la llei", per la qual cosa anima a un canvi constitucional que permeti dur a terme consultes similars a la qual s'està plantejant a Catalunya. "El canvi constitucional, especialment el dret a la independència, ha de ser difícil, però no impossible", assenyala el setmanari britànic, que recorda que tant a Escòcia com al Quebec es va permetre votar i això "no va conduir a una ruptura". "Rajoy hauria d'estar menys a la defensiva; hauria de tractar de negociar un nou acord amb Catalunya, i al mateix temps oferir-se a modificar la Constitució per permetre referèndums sobre la secessió, però només amb una clara majoria en una alta participació", diu.

MISSATGE A PUIGDEMONT

Però The Economist no només es dirigeix ​​a Mariano Rajoy, sinó que també ho fa el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui recorda que la Constitució espanyola, "aprovada per referèndum el 1978 -i recolzada gairebé unànimement a Catalunya-" proclama la indissoluble unitat d'Espanya, i que "confereix la sobirania al poble espanyol en el seu conjunt, no als habitants de les seves parts constituents". És a dir, afirma que la decisió sobre la independència de Catalunya, en els termes actuals, correspon a tots els espanyols i no només als catalans.

"El govern català reclama el dret a l'autodeterminació, però el dret internacional només ho reconeix en casos de colonialisme, invasió estrangera o discriminació greu i abús dels drets humans", i res d'això s'ha donat a Catalunya. "Molts espanyols tenen por que al seu secessió pugui seguir la del País Basc", de manera que "si l'Estat de dret vol significar alguna cosa, la Constitució ha de mantenir-se". Per això, el mitjà britànic avisa Puigdemont que "hauria de retirar la seva imprudent referèndum" perquè "és improbable" que vagi a tenir èxit perquè els 'sís' que obtingui seran qüestionats tant legalment com políticament.

DONAR UN PAS ENRERE I INICIAR EL DIÀLEG

The Economist no ha estat l'únic a parlar de la crisi catalana. Un altre diari britànic, The Guardian, també ho ha fet. Aprofitant que fa uns dies Puigdemont va escriure una columna per al mitjà, aquest divendres ha publicat un editorial en què insta tant al Govern de Rajoy com a la Generalitat a fer un pas enrere i allunyar-se de la "vora" en què es troben per evitar que tot salti pels aires. "El xoc entre les exigències de la llei i les del sentiment polític català pot provocar un horrible desastre tant per a Catalunya com per a Espanya en el seu conjunt", diu.

"El xoc pot provocar un horrible desastre tant per a Catalunya com per a Espanya en el seu conjunt"

The Guardian creu que el millor és evitar una escalada encara més gran de la tensió, és a dir, evitar l'aplicació de mesures com ara l'article 155 de la Constitució, que permet al Govern suspendre l'autonomia d'una comunitat. "Rajoy encara no ho ha fet, i seria millor evitar-ho", assegura el diari, que creu que en tot aquest assumpte seria ben rebuda la "mediació de la Unió Europea", tot i que alerta que perquè aquesta mediació serveixi per alguna cosa "tant Madrid com Barcelona han de retrocedir-se, fer un pas enrere".

"Ja és hora d'iniciar un diàleg. Espanya, en tota la seva diversitat, va aconseguir una notable transició democràtica després de Franco. Avui en dia, només guanyaria més admiració si es trobés una solució racional i política" al que passa a Catalunya, conclou.

Noticias relacionadas

contador