italiacrisis

Aquest dijous és un dia clau per a Itàlia perquè s’hi presenten els pressupostos per 2019. No obstant això, a aquestes hores les borses cauen i l'euro també cedeix enmig de rumors que assenyalen que els populistes italians estan pressionant perquè la despesa sigui encara més gran.

Diferents mitjans informen que el govern de coalició d'Itàlia està pressionant per aconseguir un dèficit del 2,4% per 2019. Els mercats de bons també estan nerviosos pels plans de despesa a Itàlia. El rendiment del deute públic a 10 anys va pujar al voltant del 2,968%.

Els pressupostos d'Itàlia per 2019 constitueixen un document clau per a l'estabilitat europea. Des del primer moment s'ha temut que el Moviment 5 Estrelles i la Lliga Nord, els dos partits extremistes que integren el govern, se surtin del guió econòmic fixat per Europa. El mateix viceprimer ministre, el polèmic Matteo Salvini, ja va dir que els dictats de la Unió Europea "no eren la Bíblia". Per la seva banda, Luigi Di Maio, el líder del Moviment 5 Estrelles, tampoc s'ha mostrat d'acord amb els dictats europeus (encara que en una entrevista recent amb El Mundo va al·legar que no trencarien la UE).

El ministre de Finances, Giovanni Tria, és el que més moderació ha mostrat des d'un principi mentre que Salvini i Di Maio tindrien la intenció de ser més cauts en aquests pressupostos però sense renunciar a anar incloent-hi, a poc a poc, les seves demandes en matèria fiscal i augment de despesa.

Segons els mitjans italians, Tria podria veure obligat a dimitir si no compleix totes les promeses econòmiques que van fer tots dos partits populistes. També s'especula que els pressupostos, que l'octubre haurien de ser ratificats per la UE, puguin retardar-se.

La portaveu de Tria va negar que el ministre es plantegi renunciar-hi pels desacords sobre els pressupostos, segons informa Reuters, i ha assenyalat que continua treballant en les metes pressupostàries abans de la reunió del Gabinet que tindrà lloc aquest dijous.

Noticias relacionadas

contador