dl rishi sunak conservative party tory prime minister pm mp member of parliament pd 3
Sharecast / public domain image

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, s'ha mostrat contundent. "Siguem clars, l'anomenada 'era daurada' ha acabat en les relacions entre el Regne Unit i la Xina". Durant el seu primer discurs de política exterior des que assumís el càrrec, el premier ha criticat l'actitud mostrada pel govern xinès en el seu intent per reprimir i ocultar les manifestacions al país contra les fèrries restriccions per Covid.

Sunak ha assenyalat que havia estat "ingenu" creure que els estrets llaços econòmics de la dècada anterior podrien conduir a una reforma social i política i ha acusat Pequín de "competir visiblement per la influència global utilitzant totes les palanques del poder estatal".

Durant els darrers dies, el nou primer ministre ha estat sotmès a la pressió de diversos disputats conservadors que li demanaven endurir la seva postura sobre la Xina.

"Reconeixem que la Xina planteja un desafiament sistèmic als nostres valors i interessos, un desafiament que s'aguditza a mesura que avança cap a un autoritarisme encara més gran", ha indicat Sunak durant les paraules pronunciades al banquet de l'alcalde a Londres.

Aquestes declaracions s'han produït després que un periodista de la BBC fos colpejat i detingut mentre cobria les protestes dels ciutadans xinesos a Xangai.

"En lloc d'escoltar les protestes del seu poble, el govern xinès ha optat per prendre mesures encara més enèrgiques, fins i tot agredint un periodista de la BBC", ha afirmat. "Els mitjans de comunicació i els nostres parlamentaris han de poder destacar aquests problemes sense sanció, incloent-hi la denúncia d'abusos a Xinjiang i la restricció de la llibertat a Hong Kong".

Sunak ha subratllat que el ritme del canvi geopolític s'estava intensificant i que "el curt termini o les il·lusions no seran suficients" davant dels desafiaments plantejats per Rússia i la Xina.

contador