bandera-europa-300x188

La zona de l'euro va aconseguir desfer-se de la recessió el 2022 en registrar un creixement del 3,5%. Tot i això, al quatre trimestre va registrar un estancament en avançar només fins al 0,4%. Una situació que ha portat els analistes d'S&P Global Rating a veure "un risc elevat d'una recessió lleu a mitjà termini", segons assenyala Sylvain Broyer, cap economista d'EMEA de l'agència de qualificació.

Davant aquest escenari, des de'S&P han revisat a la baixa la seva previsió del PIB per al 2024 de l'1,4% a l'1,0%, i esperen que no sigui fins després del 2025 quan el creixement torni al seu potencial.

Les perspectives a curt termini per a l'economia de la zona de l'euro semblen complicades per als analistes de la qualificadora. L'enduriment monetari dut a terme pel Banc Central Europeu (BCE) es transmetrà a la demanda interna. Alhora, la producció i el mercat laboral també podrien perdre força.

"El panorama és complicat, però no és greu", afirma Broyer. De manera que, sobre la base de les seves projeccions, l'escenari base per al 2023 és d'estancament.

D'acord amb la inflació, l'índex general no tornarà a l'objectiu del 2% marcat pel banc central abans del primer trimestre del 2025 i la taxa subjacent no ho farà fins abans del tercer trimestre del 2025.

"La inflació rígida obligarà el BCE a apujar les taxes per més temps del que esperàvem anteriorment, probablement fins que la taxa de la facilitat de dipòsit arribi al 3,50% per a l'estiu, llevat que les turbulències del mercat soscavin les perspectives actuals de creixement i inflació", afirmen a S&P.

Tot i això, les mesures impulsades pels governs alleujaran la despesa dels consumidors, a la qual cosa també contribuirà l'acceleració dels salaris i la desinflació, mentre que la demanda externa es beneficiarà de la reobertura de la Xina.

"La inversió pública ajudarà a esmorteir la desacceleració cíclica, afegint mig punt del PIB a l'any durant els propers tres anys, i podria millorar el PIB a llarg termini", conclouen a S&P.

contador